<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frankrikes sentralbanksjef advarer mot å øke inflasjonsmålet

Frankrikes sentralbanksjef, Francois Villeroy de Galhau, mener inflasjonsmålet på 2 prosent er riktig. Flere franske økonomer spør seg om ikke målet skulle vært høyere.

Publisert 9. juli 2023 kl. 11.40
Oppdatert 9. juli 2023 klokken 11.44
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 257 ord
UENIGE OM INFLASJONSMÅLET: Frankrikes sentralbanksjef, Francois Villeroy de Galhau, mener inflasjonsmålet på 2 prosent er riktig. Flere franske økonomer spør seg om ikke målet skulle vært høyere.  Foto: Bloomberg

Flere franske økonomer har fremmet et forslag om å heve inflasjonsmålet til over 2 prosent. Frankrikes sentralbanksjef, Francois Villeroy de Galhau, motsatte seg søndag forslaget, skriver Reuters.

Villeroy, som også er medlem av den europeiske sentralbanken sitt styre, sa at renteøkningene var nær toppen og at rentene ville bli holdt på et høyt nivå lenge nok til at virkningen skulle komme gjennom i økonomien.

«Målet er å få inflasjonen ned til 2 prosent innen 2025», sa Villeroy under en økonomikonferanse i den sørlige franske byen Aix-en-Provence.

Argumenterte for et høyere inflasjonsmål

Tidligere økonomisjef i IMF, franskmannen Olivier Blanchard, har lenge argumentert for et høyere inflasjonsmål enn de 2 prosentene som de fleste store sentralbanker opererer med, og hevder at den økte fleksibiliteten dette ville gi oppveier kostnadene.

Den erfarne franske økonomen Patrick Artus argumenterte også for et høyere inflasjonsmål under konferansen lørdag, og Frankrikes finansminister Bruno Le Maire sa at hvis økonomene åpner for debatten, bør den være åpen.

– Dårlig idé

I sitt svar sa Villeroy at et høyere inflasjonsmål var en «falsk god idé» og ville føre til høyere, ikke lavere, lånekostnader.

«Hvis vi kunngjør at inflasjonsmålet ikke lenger er 2 prosent, men 3 prosent, vil långivere umiddelbart kreve høyere renter, minst 1 prosent ekstra» i forventning om høyere inflasjon og usikkerhet, sa Villeroy.

Sentralbanksjef Andrew Bailey fra Bank of England sa på samme panel at 2 prosent-målet var en god balanse, fordi det er lavt nok til at folk ikke trenger å ta hensyn til inflasjon i sine daglige økonomiske beslutninger, mens null ville være for lavt til å tillate relative endringer i priser.