<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan komme en dobbeltheving i august

Konsumprisindeksen steg 6,4 prosent på årsbasis i juni, viser SSB-tall mandag. På forhånd var det ventet 6,2 prosent.

Publisert 10. juli 2023
Oppdatert 11. juli 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 429 ord
INFLASJON: Her fra Oslo City kjøpesenter Foto: Are Haram

Konsumprisindeksen (KPI) steg 0,6 prosent fra mai til juni, viser tall fra SSB mandag. På årsbasis steg indeksen 6,4 prosent. I mai endte indeksen på 6,7 prosent.

Konsumprisindeksen var ventet å stige 6,2 prosent på årsbasis i juni, ifølge estimater fra tre økonomer som TDN Direkt hentet inn.

Seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard, sier tallene var høyere enn det både hun og Norges Bank ventet.

Sara Midtgaard, Handelsbanken Foto: Ivan Kverme

– Dette er overraskende og gir en 50 prosent sjanse for en rentetopp på 4,50 prosent. Det kan godt komme en dobbeltheving i august, forklarer Midtgaard.

Norges Bank ser for øyeblikket for seg en rentetopp på 4,25 prosent i løpet av høsten.

– Dette roer ikke nervene til Norges Bank, avslutter Midtgaard.

En joker ble nok en gang matvareprisene. De steg uvanlig mye i juni og juli i fjor, og det samme skjedde i år.

Uvanlig økning i matvareprisene

Prisene på matvarer økte med 2,5 prosent fra mai til juni. Det er spesielt økte priser på frukt og grønnsaker som trekker indeksen for mat opp i juni.

– Det er uvanlig at matprisene øker så mye i juni måned. Dette fører til at tolvmånedersveksten for prisene på matvarer økte i juni fra et allerede høyt nivå i mai, sier Espen Kristiansen i SSB.

Importerte jordbruksvarer hadde en prisøkning på 6,5 prosent fra mai til juni i år, mens prisene på norske jordbruksvarer steg med 1,6 prosent.

– Noe av oppgangen vi ser i juni kan skyldes en svekket kronekurs. Prisene på importerte jordbruksvarer steg klart mer enn norske jordbruksvarer den siste måneden, sier Espen Kristiansen.

Kjerneinflasjonen fortsatt rekordsterk

Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 7,0 prosent fra juni 2022 til juni 2023.

Konsensus pekte ifølge Trading Economics mot 6,6 prosent oppgang på årsbasis i kjerneinflasjonen.

– I mai målte vi den høyeste tolvmånedersveksten i KPI-JAE noensinne siden beregningene begynte i 2001. Nå i juni har vi fått en ny toppnotering. I tillegg til matprisene ser vi at det er en bred prisoppgang som bidrar til dette, sier Kristiansen.

«Vanligvis øker kjerneprisene (KPI-JAE) med 0,4–0,5 prosent fra mai til juni måned, og vi venter at prisene vil stige med 0,5 prosent i år slik som i fjor, slik at den årlige underliggende prisveksten blir 6,6 prosent. Om prisveksten holder seg på dette nivået, er det også i tråd med Norges Banks forventninger,» skrev DNB Markets i sin morgenrapport.