<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Amerikansk prisvekst lavere enn ventet

Inflasjonen i USA steg i juli fra måneden før, men var fortsatt lavere enn ventet.

Publisert 10. aug. 2023 kl. 14.31
Oppdatert 10. aug. 2023 klokken 14.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
PRISVEKST: Her fra Brooklyn, New York. Foto: Bloomberg

Saken utvides.

Kjerneinflasjonen i USA, som ekskluderer mat- og energipriser, endte i juli på 4,7 prosent, mot ventede 4,8 prosent, viser ferske KPI-tall fra Trading Economics. På månedsbasis var kjerneinflasjonen på 0,2 prosent, mot ventede 0,2 prosent.

Den totale inflasjonen var på 3,2 prosent. På forhånd hadde økonomer ventet at inflasjonen kom til å øke til 3,3 prosent. Måneden før var den på 3 prosent.

– Inflasjonstallet på 3,2 prosent i juli er lavere enn ventet og godt nytt for før rentemøtet i september og rentebanen videre, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank.

På månedsbasis var prisveksten på 0,2 prosent, mot ventede 0,2 prosent. Måneden før var tilsvarende tall på 0,2 prosent.

– Nå tyder mye på at det blir et siste rentehopp i september og at det blir det siste. Det kommer imidlertid et inflasjonstall i august som kan endre dette. USA blir sjelden lignende på rentetopp lenge, typisk 3-4 måneder. Jeg tror derfor amerikanerne rett og slett kan vente seg den første rentenedgangen til julegave i desember, fortsetter han.

JULEGAVE TIL AMERIKANERNE: Kyrre M. Knudsen øyner mulig rentenedgang i desember. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Over Feds mål

Inflasjonen holder seg dermed over styringsmålet til sentralbanken på to prosent, til tross for at den har falt stødig siden i fjor sommer.

«Dagens inflasjonstall fra USA kan gi ny tro på at «soft-landing» er mulig», skrev Handelsbanken i forkant av tallene.

«Skulle tallene levere som forventet, vil de nok ytterligere kunne styrke oppfatningen om at Fed er ferdig med å heve. Markedet ser nå en 35 prosent sannsynlighet for en heving til i løpet av høsten.» heter det.