<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Ser ut som et «mission impossible»

Argentina er igjen på vei mot økonomisk kollaps, og en ny, stor devaluering synes uunngåelig.

Publisert 16. aug. 2023 kl. 10.40
Oppdatert 16. aug. 2023 klokken 13.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 500 ord
UNDER PRESS: Argentinas økonomiminister og peronistenes presidentkandidat Sergio Massa. Foto: NTB

Argentina er på full fart inn i en dyp økonomisk krise. Senest mandag devaluerte sentralbanken pesoen med 18 prosent mot dollar, og Financial Times skriver at presset på økonomiminister Sergio Massa allerede nå er stort for å devaluere igjen.

Offisiell valutakurs er nå 361 pesos pr. dollar, men med en svartebørskurs på 705 pesos er den største peso-seddelen i sirkulasjon verdt mindre enn 3 dollar, og argentinere må derfor gå rundt med store seddelbunker. 

– Massas vei for å unngå sammenbrudd før valget blir smalere, skjørere og mer kronglete. Problemene blir verre, og de mulige løsningene medfører bare flere problemer, sier analysesjef Salvador Vitelli hos Romano Group i Buenos Aires.

Prissjokk for velgerne

Mandagens devaluering ble gjort for å berolige investorer etter at den kontroversielle økonomiprofessoren Javier Milei ble ytre høyres kandidat i presidentvalget 22. oktober. For velgerne steg forbruksvarer tosifret i pris over natten, samtidig som de måtte se styringsrenten hevet 18 prosentpoeng til 118 prosent.

VANT PRIMÆRVALG: Javier Milei blir ytre høyres kandidat i det argentinske presidentvalget i oktober. Foto: NTB

Financial Times omtaler plutselige prisøkninger på over 20 prosent på bærbare PC-er og annen elektronikk, ettersom butikker raskt satte opp prisene på importvarer for å kompensere for devalueringen.

Argentinsk økonomi var skral allerede før primærvalget der Milei seiret og de sittende venstrepopulistiske peronistene havnet nede på tredjeplass, med en årlig inflasjon på over 100 prosent og rundt 40 prosent av befolkningen i fattigdom. Økonomiminister Massa – som også er peronistenes presidentkandidat – vil ifølge avisen slite med å holde økonomien sammen frem til president- og kongressvalgene i oktober.

– Dette ser ut som et «mission impossible.» Det virker svært, svært usannsynlig at verken Massa eller noen andre vil være i stand til å fikse økonomien på kort tid, sier Alberto Ramos, sjeføkonom for Latin-Amerika i Goldman Sachs.

IMFs største debitor

Massas umiddelbare utfordring er ifølge Financial Times å få styret i Det internasjonale pengefondet (IMF) til endelig å få godkjent de siste 7,5 milliarder dollarene av en redningspakke på 44 milliarder dollar denne måneden. Godkjennelsen rykket nærmere med mandagens devaluering, som kom etter måneder med press fra nettopp IMF.

Det mest presserende problemet for argentinsk økonomi er likevel inflasjonen. Økonomer flest spår 12-16 prosent månedlig inflasjon i august og september, noe som kan løfte årlig inflasjon til nærmere 180 prosent innen oktober og bringe økonomien nærmere en hyperinflasjonsspiral.

– Devalueringen og renteøkningen vil ikke løse problemet, sier Edwin Gutierrez, den London-baserte sjefen for statsgjeld i fremvoksende markeder i Abrdn, som eier dollarnotert argentinsk gjeld.

– Det blir som å legge på mye plaster for å prøve å overleve frem til første valgrunde. (...) Enhver devaluering fører med seg høyere inflasjon, og valutaen blir mindre konkurransedyktig, legger han til.