<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil ha mer «bang for the buck»

Verdens tryggeste havn gir ikke god nok avkastning for Saudi-Arabia, som har tatt beholdningen av amerikanske statsobligasjoner ned 40 prosent siden tidlig 2020.

Publisert 16. aug. 2023 kl. 13.41
Oppdatert 16. aug. 2023 klokken 15.59
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 455 ord
DIVERSIFISERER: Saudi-Arabia og Kronprins Mohammed bin Salman. Foto: NTB

Saudi-Arabia fortsetter å selge seg ned i amerikanske statsobligasjoner, og cashet inn over 3 milliarder dollar i juni, viser ifølge Bloomberg tall fra USAs finansdepartement.

Dette var den tredje strake måneden med nedsalg, og beholdningen er nå nede i 108,1 milliarder dollar – over 40 prosent lavere enn tidlig i 2020. I juni solgte for øvrig Saudi-Arabias naboland De forente arabiske emirater amerikanske statsobligasjoner for nesten 4 milliarder dollar.

Motreaksjon mot dollar

Nedsalgene skjer som et ledd i gulfstatenes søken etter nye investeringer med høyere avkastningspotensial i en verden der det bygger seg opp en motreaksjon mot dollarhegemoniet. Brasil og Kina inngikk tidligere i år en avtale om å gjøre opp handler mellom landene i sine lokale valutaer. 

De samme landene har også, sammen med Russland, tatt til orde for en felles BRICS-valuta som kan utfordre dollaren. Kina dumpet for øvrig amerikanske statsobligasjoner for 11,6 milliarder dollar i juni, noe som tok deres beholdning av eiendelen – allment oppfattet som en av de tryggeste du kan eie – er nå på sitt laveste siden 2009.

SAUDI-EID: Premier League-klubben Newcastle. Foto: NTB

Saudi-Arabias jakt på avkastning har så langt resultert i investeringer som Lucid Group, Uber Technologies og den engelske Premier League-klubben Newcastle. Landet har nå rundt 40 prosent av sin utenlandsformue i risikoaktiva, noe som er mer enn dobling fra 2016 da kronprins Mohammed bin Salman uttrykte ønske om å investere i andre sektorer enn olje.

– På hjemmebane betyr høyere risiko for potensielle tap for kongedømmet. Globalt sett kan omfordelingen av saudi-arabisk formue slå ut i høyere amerikanske renter, sier Ziad Daoud, sjeføkonom for fremvoksende markeder i Bloomberg Economics.

Søker seg bort fra energi

Saudi-Arabia er verdens største oljeeksportør og ifølge nyhetsbyrået bærebjelke i et petrodollarsystem som ble etablert på 1970-tallet og er avhengig av å prise oljeeksport i dollar. Landet har i mange tiår hatt fastkurs mot den amerikanske valutaen, men søker nå – som en del av innsatsen for å diversifisere økonomien bort  fra energi – også å styrke forbindelsene med viktige handelspartnere som Kina.

Høyere oljepriser og -produksjon pleide raskt å slå ut i høyere utenlandsreserver for Saudi-Arabia, men for ett år siden annonserte myndighetene at planen var å beholde pengene. Hvordan de skal brukes er ifølge Bloomberg foreløpig ikke kjent, men én potensiell mottaker kan være National Development Fund som har fått i oppgave å investere i utviklingen av landets infrastruktur.