<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Nedkjøling av økonomien

BNP Fastlands-Norge holdt seg uendret fra første til andre kvartal. Sett bort fra bilkjøp falt husholdningenes konsum.

Publisert 22. aug. 2023 kl. 08.00
Oppdatert 22. aug. 2023 klokken 08.56
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 198 ord
Foto: Thomas Bjørnflaten

Norsk BNP hadde nullvekst både fra mai til juni og fra første til andre kvartal, ifølge SSB

Til sammenligning vokste BNP med 0,5 prosent i mai.

Sett bort fra bilkjøp falt husholdningenes konsum. Det var svak utvikling i flere næringer.

– Veksten flatet ut i første halvår 2023. Sterk prisvekst og høyere rente har trukket ned kjøpekraften til husholdningene, og det demper etterspørselen. Det gir en generell nedkjøling av økonomien, sier seksjonssjef for nasjonalregnskapet, Pål Sletten.

Bygge- og anleggsvirksomheten var næringen med det største negative bidraget til BNP. Dette må sees i sammenheng med husholdningenes reduserte boliginvesteringer og endrede regler for innleie av arbeidskraft.

– Dette er kjempegode nyheter! Nå ser vi en nedkjøling og det er akkurat det vi trenger. Det viser at renten omsider biter og presset avtar. Det er jo mange faktorer her, men dette er et argument for at vi nærmer oss rentetoppen, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank i en uttalelse. 

– Vi er med dette et skritt nærmere drømmescenariet – det såkalte Goldielocks-scenariet. Det innebærer at veksten i økonomien roer seg, inflasjonspresset avtar og renten etter hvert kan settes ned – samtidig som vi beholder jobbene våre.