<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ville tall som forvirrer

Lav skatt lokker amerikanske giganter til Irland. Effekten på europeiske makrotall er dramatisk.

  Publisert 23. aug. 2023 kl. 15.20
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 431 ord
  IRLAND-EFFEKT: Apple, ledet av Tim Cook, er blant selskapene som påvirker industriproduksjonen i eurosonen. Foto: NTB

  Industriproduksjonen i eurosonen steg 0,5 prosent på månedsbasis i juni, viste tall fra Eurostat i forrige uke. Tallene tok økonomene på sengen, ettersom konsensus ifølge Trading Economics pekte mot 0,1 prosent fall.

  SKATTEPARADIS: Store amerikanske selskaper lar seg lokke til Irland og Dublin. Foto: NTB

  Den overraskende oppgangen skyldes ene og alene Irland-veksten på 13,1 prosent, skriver Financial Times, og peker på beregninger fra Barclays-økonom Mark Cus Babic som viser at industriproduksjonen hadde falt 0,9 prosent uten «statistiske finurligheter» i de irske tallene. 

  En tosifret prosentvis endring i industriproduksjonen på månedsbasis er sjelden for de fleste land, men for Irland har dette ifølge avisen vært tilfellet i 14 av de siste 24 månedene.

  Lav skatt lokker

  Forklaringen ligger i at mange av de største amerikanske teknologi- og farmasiselskapene har basert sine internasjonale virksomheter i Irland for å dra nytte av landets relativt lave selskapsskatt på 12,5 prosent.

  Eksempelvis benytter Apple og Pfizer seg i økende grad av kontraktsproduksjon eller såkalt «merchanting» for å få produktene sine produsert i lavkostland – ofte i Asia, samtidig som inntektene beholdes i de irske datterselskapene.

  – Det å trekke disse store industriene til Irland gjennom skatteregimet gir regelmessig kaos i irske makrotall. Problemet bidrar ikke positivt til Irlands omdømme, sier Stefan Gerlach, tidligere irsk visesentralbanksjef og nå sjeføkonom i sveitsiske EFG Bank.

  Eurostat erkjenner

  I tillegg blir summen av hver enkelt delsektors vektede bidrag i eurosonens totale industriproduksjon i juni ikke 0,5 prosent oppgang, men 0,6 prosent nedgang, viser regnestykker økonom Melanie Debono i Pantheon Macroeconomics har delt med Financial Times.

  Eurostat erkjenner «noe inkonsistens» i tallene, men strekker seg ikke lenger enn at avviket «skyldes tallene fra ett land.» Avisen skriver rett ut at Irlands metode for sesongjustering av tallene «nesten helt sikkert» er synderen. Andre land i eurosonen bruker den samme sesongjusteringen, men dette er av mindre betydning ettersom tallene svinger mindre enn for Irland.

  Påvirker BNP også

  Svingningene i irsk industriproduksjon påvirker også BNP-tallene for eurosonen, og i andre kvartal sto irene for mer enn halvparten av den kvartalsvise veksten på 0,3 prosent.

  Økonomer har tatt til orde for at Eurostat bør publisere noen makrotall uten Irland, og landets statistikkbyrå skal ifølge Financial Times vurdere å endre beregningsmetoden. I mellomtiden er det lagt en «helseadvarsel» ved industritallene, der analytikere anbefales å ta de lange brillene på.