<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rentepause? Glem det

Bundesbank-sjef Joachim Nagel sender ut ganske klare rentesignaler, og vil ha seg frabedt at Tyskland er Europas syke mann.

  Publisert 25. aug. 2023 kl. 07.58
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 274 ord
  RENTESIGNALER: Fra Bundesbank-sjefen Joachim Nagel. Foto: Bloomberg

  Sentralbankkonferansen i Jackson Hole, Wyoming, starter fredag med selveste Federal Reserve-sjef Jerome Powell som åpningstaler. Senere i dag skal også ESB-sjef Christine Lagarde i aksjon.

  Mens sjeføkonom Harald Magnus Andreassen tviler på noen konkrete rentesignaler fra Powell for det korte perspektivet, kommer en av Lagardes kolleger – Bundesbank-sjef Joachim Nagel – med ganske klare signaler i et intervju med Bloomberg.

  – Definitivt ikke syk

  – For meg er det altfor tidlig å tenke på en rentepause, sier han, men legger til at han vil avvente ytterligere makrotall de neste ukene før han tar en beslutning.

  – Vi bør ikke glemme at inflasjonen er rundt 5 prosent. Så dette er altfor høyt. Vårt mål er 2 prosent, og det er et stykke igjen, sa han.

  Nagel er ifølge nyhetsbyrået ikke overbevist om at inflasjonen i eurosonen er under tilstrekkelig kontroll til å stanse renteøkningene. Samtidig tviler han på tysk resesjon og påpeker at utsiktene for neste år er bedre – til tross for et svakt tredje kvartal.

  – Jeg hører mye om at Tyskland er Europas syke mann. Det er definitivt ikke tilfellet. Jeg er fortsatt ganske optimistisk til at vi får en myk landing, fortsetter Bundesbank-sjefen.

  Går fra ille til verre

  Uttalelsene kommer et par dager etter at innkjøpssjefsindeksene (PMI) for Tyskland og eurosonen samlet viste et entydig bilde: Det går fra ille til enda verre, og nå bremser også tjenestesektoren opp.

  «Alt håp om at tjenestesektoren skal berge Tyskland er blåst bort», kommenterte Cyrus de la Rubia, sjeføkonom i Hamburg Commercial Bank.

  Utsiktene til bedring er små, ettersom ordreinngangen tørker opp. Tyske bedrifter så likevel litt lysere på utviklingen det kommende året.