<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Verre og verre i Tyskland

Bundesbank-sjef Joachim Nagel har troen på at tysk økonomi går inn for en myk landing. Fredag peker også Ifo-indeksen i feil retning.

  Publisert 25. aug. 2023 kl. 10.04
  Oppdatert 25. aug. 2023 klokken 14.15
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 298 ord
  PEKER NEDOVER: Pilene for økonomien i Tyskland, der Christian Lindner er finansminister. Foto: NTB

  Stemningen i den tyske økonomien har svekket seg ytterligere i august. Ifo-indeksen, som indikerer forretningsklimaet i Tyskland, har sunket til 85,7 poeng fra 87,3 i juli. 

  Dette er fjerde måned på rad at indeksen faller.

  Ifølge Trading Economics var det på forhånd ventet en indeks på 86,7 poeng.

  Underindeksen for forventningene falt til 82,6 poeng fra 83,5 i juli. Konsensus i forkant var på 83,8 poeng.

  Samtidig kom underindeksen for nåværende forhold ned fra 91,3 til 89,0 poeng, mens konsensus lå på 90,0. Vurderingen av nåværende forhold er på sitt laveste nivå siden august 2020.

  Svak tjenestesektor

  «Selskapene er stadig mer pessimistiske til månedene som kommer. Tysk økonomi er ikke ute av trøbbel ennå», går det frem av en pressemelding.

  Svakheten i tjenestesektoren, som også tynget innkjøpssjefsindeksene sluppet tidligere denne uken, blir bekreftet av Ifo-tallene.

  «Forretningsklimaet kjølte seg merkbart ned. Tjenesteytende bedrifter var klart mindre fornøyd med den nåværende situasjonen. De venter også at den forverrer seg ytterligere. Svakheten i industrien tynger også transport- og logistikksektorene», heter det videre.

  Ifo-indeksen utarbeides av Ifo-instituttet som spør rundt 9.000 tyske bedriftsledere om den nåværende situasjonen og utsiktene for produksjon, lageroppbygging, ordre, priser og sysselsetting.

  Europas syke mann

  Dagens Ifo-indeks og tyske makrotall generelt rimer derimot ikke helt med uttalelsene fra Bundesbank-sjef Joachim Nagel i et intervju med Bloomberg.

  Han tviler på tysk resesjon og påpeker at utsiktene for neste år er bedre – til tross for et svakt tredje kvartal.

  – Jeg hører mye om at Tyskland er Europas syke mann. Det er definitivt ikke tilfellet. Jeg er fortsatt ganske optimistisk til at vi får en myk landing, sa Nagel.

  I det minste unngikk tysk resesjon i andre kvartal, ettersom fredagens tall fra tyske statistikkmyndigheter viste at BNP var uendret fra første kvartal – da veksten var minus 0,1 prosent på kvartalsbasis. På årsbasis var BNP-veksten minus 0,2 prosent i andre kvartal.