<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Detaljhandelen falt med 0,8 prosent i juli

Omsetningsvolumet i detaljhandelen falt med 0,8 prosent fra juni til juli 2023, viser sesongjusterte tall.

Publisert 28. aug. 2023
Oppdatert 28. aug. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 419 ord
Foto: NTB

Omsetningsvolumet i detaljhandelen falt med 0,8 prosent fra juni til juli 2023, viser sesongjusterte tall. For perioden mai-juli 2023 var det en oppgang på 0,8 prosent sammenlignet med foregående tremånedersperiode.

De nye tallene fra varehandelsindeksen viser en nedgang i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandel i juli. Nedgangen følger etter en liten oppgang på 0,2 prosent i juni.

-De fleste næringer gikk ned i juli, og dagligvare sto for brorparten av nedgangen. Butikkhandel med jernvarer, byggevarer og klær gikk også ned i denne måneden. Enkelte husholdningsvarer, blant annet salg av møbler, hadde noe vekst og bidro til å dempe den samlede nedgangen, sier førstekonsulent Edvard Garmannslund i SSB.

Fortsatt flat trend

Trenden i detaljomsetningsindeksen har vært flat siden februar i år. Sesongjustert tremånedersendring mai-juli 2023 har en oppgang på 0,8 prosent.

-Sammenlignet med forrige tremåneders periode er perioden mai-juli 2023 opp 0,8 prosent. Vi ser en videre utflating av trenden denne måneden for omsetningsvolumet i detaljhandel, sier Garmannslund.

Fra juli 2022 til juli 2023 var det en nedgang på 1,4 prosent i kalenderjustert volumindeks for detaljhandelen.

Konsensusestimater innhentet fra TDN Direkt viste en ventet nedgang på 0,1 prosent fra juni til juli, målt med sesongjustert volumindeks.  

Grensehandel

Nordmenn grensehandlet for 2,6 milliarder kroner i andre kvartal 2023, viser tall fra SSB.

Nordmenn la igjen 4,5 milliarder kroner på dagsturer til utlandet i perioden januar til og med juni i år, viser nye tall fra statistikken Grensehandel. Samtidig dro vi på 2,3 millioner dagsturer over grensen og vi handlet for i gjennomsnitt 1970 kroner på hver tur. Statistikken grensehandel dekker kun nordmenns reiser og handel som skjer på turer uten overnatting.

– Nordmenn handlet mat- og dagligvarer for nesten 2 milliarder kroner. Dette er varegruppen hvor det ble brukt klart mest penger. Dette tilsvarte 44 prosent av all grensehandelen i første halvår, sier seniorrådgiver Kristin Aasestad.

Alkohol utgjorde 13 prosent av handlekurven, hvorav 8 prosent var vin og brennevin og 5 prosent var alkoholholdig øl og sider. 5 prosent av grensehandelen ble brukt på snus og 6 prosent ble brukt på sigaretter og tobakk. Brus og mineralvann er populære varer for nordmenn på grensehandel. Brus utgjorde 7 prosent av all grensehandelen, mens sjokolade og godteri utgjorde 4 prosent.

Svak nedgang for eurosonen i juni

Tall fra Eurostat, statistikkontoret i EU, viste at landene i eurosonen samlet sett hadde liten nedgang på 0,2 prosent i sesongjustert omsetningsvolum for detaljhandel fra mai til juni 2023. Tall for mai er revidert, og viser nå en oppgang fra april til mai. Danmark har hatt en oppgang på 0,6 prosent fra mai til juni, mens Sverige opplevde en svak nedgang på 0,5 prosent.