<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inflasjonsfall i Norge

Lavere strøm- og matvarepriser sendte inflasjonen uforventet nedover i august.

Publisert 11. sep. 2023
Oppdatert 11. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 271 ord
BITER FRA SEG: Sentralbanksjef Ida Wolden Bache hevet i august styringsrenten med 25 basispunkter til 4,00 prosent. Neste rentemøte er 21. september. Da kommer også 2023s tredje Pengepolitiske Rapport. Foto: Are Haram

Inflasjonen på årsbasis falt til 4,8 prosent i august. Kjerneinflasjonen (konsumprisindeksen justert for avgiftsrendringer og uten energivarer – KPI-JAE) var på 6,3 prosent på årsbasis, ifølge SSB. Inflasjonen er dermed under Norges Banks forventning om inflasjon på 5,9 prosent i tredje kvartal.

Byrået tilskriver fallet til utviklingen i strømprisene, som trekker tolvmånedersveksten ned fra juli. Til sammenligning var inflasjonen i juli på 5,4 prosent, mens kjerneinflasjonen var på 6,4 prosent.

– Det var overraskende gode nyheter. Nå har vi hatt to måneder på rad med lavere inflasjon enn ventet, sier Kyrre M. Knudsen i SR-Bank, og fortsetter:

– Norges Bank har varslet at renten settes opp i september, men nå er sjansene større for at avventer dette rentehoppet til oktober.

På forhånd forventet DNB Markets Kyrre Aamdal at kjerneinflasjonen ville stige til 6,6 prosent på årsbasis i august. Aamdal ventet også en inflasjon som steg til 5,5 prosent på årsbasis.

– Nedgangen i inflasjonen er betryggende for Norges Bank, siden inflasjonen typisk viser veien for kjerneinflasjonen. Vi forventer en siste renteheving fra Norges Bank ved rentemøtet neste uke, sier Dane Cekov og Kjetil Olsen i Nordea Markets.

I forrige ukes konjunkturrapport anslo SSB at både inflasjonen og kjerneinflasjonen for 2024 til 4,0 prosent.

Høyere produsentpriser

Produsentprisindeksen (PPI) økte 4,8 prosent fra juli til august. Økte priser på olje og gass får mesteparten av skylden for oppgangen, hvor indeksen for utvinning av råolje og naturgass gikk opp med 11,4 prosent forrige måned, skriver SSB.

Dersom energivarene ekskluderes faller imidlertid PPI-en med 0,8 prosent.

– For industrien samlet sett har prisfallet siden april vært sterkt preget av prisutviklingen på eksporterte varer, sier Espen Kristiansen, seksjonssjef i Statistisk sentralbyrå.