<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisveksten i Sverige roer seg mer enn ventet

Nabolandet vårt har slitt med vedvarende høy prisvekst. Nå ser det lysere ut for Sverige.

Publisert 14. sep. 2023 kl. 08.13
Oppdatert 14. sep. 2023 klokken 08.40
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 260 ord
INFLASJONEN ROER SEG: Her fra Stockholm i Sverige. Foto: Bloomberg

Ferske tall fra det svenske statistikkbyrået (SCB) viser at den generelle prisveksten dempet seg til 7,5 prosent på årsbasis i august. Det er en markant nedgang fra veksten på 9,3 prosent i juli.

Strømprisene bidro mest til fallet: Sammenlignet med august i 2022, var strømprisene 36,8 prosent lavere. 

KPIF, som er KPI med fast rente, endte på 4,7 prosent, mot ventede 4,9 prosent. Det er også en merkbar nedgang fra 6,4 prosent i juli.

– Prisene på mat og strøm falt i august. Prisene på pakketurer falt også, men det er normalt for sesongen, sier Caroline Neander, analytiker i SCB.

Økte rentekostnader bidro med 2,9 prosent oppgang i prisveksten.

Matvareprisene faller

Matvareprisene bidro også til at inflasjonen roet seg i august. Prisene stiger på blant annet godteri og is, men for nesten alle andre varer har det vært et prisfall, ifølge SCB.

– Prisene på mat og alkoholfrie drikkevarer falt med 0,7 prosent i august sammenlignet med juli. De går vanligvis ned i august, men nå går de litt mer ned enn vanlig, sier Carl Mårtensson i SCB.

Siste tolv måneder er matprisene imidlertid opp hele 9,2 prosent.

– Renteheving spikret

Handelsbanken Capital Markets nevner de svenske tallene i dagens morgenrapport.

«Rett før utsendelse fikk vi de svenske inflasjonstallene for august, som viste at veksten i kjerneprisene utenom energivarer hadde falt til 7,2 prosent, etter 8,0 prosent i juli. Konsensus ventet 7,4 prosent, men det var fortsatt langt over Riksbankens prognose på 6,9 prosent», skriver sjeføkonom Marius Gonsholt Hov.

«Den kjappe dommen er at rentehevingen i september, til 4,00 prosent, er spikret», konkluderer han.