<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Rentetoppen trolig nådd i USA

DNB Marketsføler seg stadig sikrere på at rentetoppen er nådd i USA, og den kan bli nådd i Europa i dag. 

Publisert 14. sep. 2023 kl. 09.40
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 746 ord
TROR TOPPEN ER NÅDD: DNB Markets-analytiker Magne Østnor. Foto: Iván Kverme

Onsdag ble det kjent at inflasjonen i USA har steget 3,7 prosent  på årsbasis i august, opp fra 3,2 prosent i juli. Det var også mer konsensus, som forventet en prisstinging på 3,6 prosent.

Utviklingen i andre vare- og tjenestepriser tyder på at inflasjonspresset avtar videre, men bensinprisene steg med 10 prosent fra juli til august som bidro til at samlet inflasjon steg 0,5 prosentpoeng til 3,7 prosent.

Like etter at tallene var blitt offentlige sa sjeføkonom i Handelsbanken Capital Markets, Marius Gonsholt Hov, at dette var nedslående nyheter for Fed.

Statistikk fra CME FedWatch viser at 97 prosent nå tror på en rentepause, opp fra 93 prosent før dagens tall tikket inn.

Det er imidlertid langt mer usikkert hva som blir utfallet på det påfølgende rentemøtet, som finner sted i november.

– Tallene i dag understreker at det fortsatt er en god mulighet for at Fed heller leverer en ny renteheving mot årsslutt. Og om noe bør den muligheten nå ha økt, sier Hov.

– Ingen overraskelser

DNB Markets' Magne Østnor mener derimot at tallene ikke burde skremme noen og det betyr at rentetoppen i USA mest sannsynlig er nådd.

INGEN OVERRASKELSER: For sentralbanksjef Jerome Powell og Federal Reserve. Foto: Bloomberg

«Ingen inflasjonsoverraskelser i USA, rentetoppen trolig nådd,» skriver analytikeren i I DNB Markets' morgenrapport torsdag.

Ifølge Østnor steg kjerneinflasjonen 0,3 prosent fra juli til august, som var litt mer enn ventet og litt mer enn månedene før, men han mener dette skyldtes i stor grad de volatile prisene på flyreiser, som også hadde falt mye i månedene før.

«Alt i alt var det lite i tallene som skal kunne tilsi at Fed vil måtte endre sine vurderinger av inflasjonsutsiktene nevneverdig, og vi tror dermed at vi har sett rentetoppen i Fed for denne gang,» legger han til. 

I etterkant av tallfremleggelsen steg både S&P 500 og Nasdaq svakt. 

Selv om markedsprisingen av Fed indikerer at det fortsatt er svært liten tro på noen renteendring på møtet neste uke, anslår likevel mange det som at det er 50 prosent sannsynlighet for en renteheving i desember.

«Selv om Fed kan være ferdige med å heve, oppleves nok risikoen for at inflasjonen skal bite seg fast lenger som den mest overhengende, og bidra til at Fed nødig vil utelukke behovet for ytterligere rentehevinger allerede nå,» sier Østnor. 

Venter ESB-heving i dag

ONE MORE TIME: DNB-analytiker Magne Øsnor tror ESB og Christine Lagarde på torsdag hever styringsrenten for siste gang i denne runden. Foto: Bloomberg

ESB derimot forventer Østnor at sentralbanken kommer med én renteheving til, og den kommer i dag (torsdag). 

For mens økonomien i eurosonen viser klare tegn på å bremse opp, mener DNB-analytikeren at arbeidsmarkedet fortsatt holder seg sterkt og viser til at lønnsveksten er høyere sentralbankens inflasjonsmål på 2 prosent. 

«Stadig vanskeligere balansegang for sentralbankene, men vi tror ECB leverer en siste renteheving på møtet i dag,» skriver Østnor i morgenrapporten og legger til:

«Siden ESB sist oppdaterte prognosene i juni, har veksten bremset, og risikoen er helt klart stor for en nedrevidering av vekstanslagene.»

47 % tror på heving i desember 

Ifølge DNB-analytikeren understøtter tallene for industriproduksjonen i juli, som ble publisert i går, de svake PMI-tallene for august og viser en svak start på tredje kvartal med et fall på 1,1 prosent fra juni.

I tillegg har kjerneinflasjonen falt noe fra toppen i mars, noe han mener kan være et tegn på at innstrammingene har begynt å merkets på inflasjonen. 

«Vi tror imidlertid at EDB vil vurdere at risikoen for inflasjonsutsiktene er på oppsiden, og at ytterligere en renteheving er nødvendig. Samlet inflasjon har energiprisene har steget i det siste, og vil løfte samlet inflasjon fremover,» sier Østnor som forventer at den avtalte lønnsveksten forblir høy og at ESB ikke kan være sikre på at tjenesteinflasjonen har nådd toppen. 

I en undersøkelse fra Bloomberg svarte 32 av 67 analytikere at de tror på renteheving og markedet skal ha priset inn en renteheving på 16 basispunkter.

ESB offentliggjør renteavgjørelsen 14:15 torsdag.