<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Venter ytterligere renteheving

Den europeiske sentralbanken hevet nok en gang renten torsdag. ECB-rådsmedlem Robert Holzmann tror ikke sentralbanken nødvendigvis er ferdig.

Publisert 16. sep. 2023 kl. 17.49
Oppdatert 16. sep. 2023 klokken 17.50
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 220 ord
VENTER HØYERE RENTE: ECB-rådsmedlem Robert Holzmann tror det kan bli aktuelt med ytterligere renteheving. Foto: Bloomberg

«Vi kan neppe si at dette var siste renteheving. Sannsynligheten er ikke stor, men det er en risiko for at det er et behov for mer innstramming», sier rådsmedlem i Den europeiske sentralbanken, Robert Holzmann, ifølge Bloomberg.

Han trekker frem at den vedvarende inflasjonen i Europa kan tvinge Den europeiske sentralbanken til å heve renten igjen.

Holzmann støtter også sentralbankens beslutning tidligere i uken om å heve styringsrenten for tiende gang på rad.

Bloomberg skriver videre at Holzmanns kommentarer føyer seg i rekken av andre rådsmedlemmer i sentralbanken som advarer mot å ta en pause fra de innstrammende tiltakene for raskt.

Slovenias Bostjan Vasle sa fredag at han ikke kunne utelukke behovet for ytterligere rentehevinger, samtidig som Latvias sentralbanksjef Martins Kazaks argumenterer for at en ytterligere heving kan være nødvendig.

Presidenten for Den europeiske sentralbanken, Christine Lagarde, sa etter torsdagens heving at det er for tidlig å si om rentetoppen har blitt nådd.

Andre har imidlertid signalisert at de tror rentehevingene er over for nå. Visepresident Luis de Guindos og Estlands sentralbanksjef Madis Muller sa begge at nåværende rentenivå kan være tilstrekkelig for få inflasjonen ned igjen til 2 prosentsmålet.

«Når man ser reaksjonene etter rentebeslutningen så ser det ut som at folk tror vi ble enige om en duete heving. Jeg er ikke enig i den tolkningen, spesielt siden inflasjonsrisikoen ikke har gått ned», sier Holzmann.