<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Goldman Sachs tror Fed dropper rentehevinger

Goldman Sachs tror Fed er ferdige med rentehevinger for denne gang, og har nå begynt ventingen på de første rentekuttene. 

Publisert 17. sep. 2023 kl. 09.09
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 399 ord
I RO: Jerome Powell og resten av styret i Federal Reserve skal møtes til uken, og det er forventet at de ikke vil røre styringsrente. Foto: Bloomberg

Strateger hos Goldman Sachs mener det er det lite sannsynlig at Federal Reserve vil heve rentene under møtet som skal holdes ved månedsskiftet oktober-november, melder Reuters. 

Investeringsbanken tror imidlertid at den amerikanske sentralbanken vil øke vekstprognosene for neste år når Fed-styret samles neste uke.

«I november tror vi at ytterligere balansering av arbeidsmarkedet, bedre nyheter om inflasjon og den sannsynlige vekstdippen i fjerde kvartal vil overbevise flere deltakere om at FOMC (Federal Open Market Committee) kan unnlate å øke renten en siste gang i år, slik vi tror det til slutt vil skje,» skriver investeringsbankens strateger i oppdatering.

Vil ha fleksibilitet

Goldmans sier de forventer at Feds nye «dot plot», som vil vise hva medlemmende forventer om renteutvikling fremover og som skal bli oppdatert på onsdag, vil vise «et smalt flertall på 10-9 som fortsatt ser for seg én ytterligere økning, om enn bare for å bevare fleksibiliteten for nå.» 

Goldman Sachs stiller seg i rekken av aktører som tror Fed er ferdig med rentehevelsene for denne gang. Fra før av har J.P. Morgan sagt at sentralbanken sannsynligvis er ferdig med å øke rentene, etter den mest den mest aggressive rentehevelsen landet har sett på flere tiår. DNB Markets var ute tidligere denne uken og sa at de trodde rentetoppen i USA var nådd

I tillegg viser prognoser fra American Bankers Association’s (ABA) Economic Advisory Committee at sjeføkonomene i de største amerikanske bankene tror ikke bare Fed ferdig med sine rentehevinger, de forventer at sentralbanken i 2024 vil kutte styringsrenten med totalt 1 prosentpoeng. 

Ser rentekutt i 2024

Ifølge Reuters viste futures knyttet til Feds styringsrente en 98 prosent sjanse for at sentralbanken vil la rentene være uendret etter møtet som er nå den 19. til 20. september. Sannsynligheten for at styringsrenten, som for øyeblikket ligger i området 5,25 prosent til 5,50 prosent, vil bli holdt uendret under møtet som skal arrangeres fra 31. oktober til 1. november, ligger på omtrent 72 prosent, viste tall fra CME Group's FedWatch Tool.

Til neste år tror derimot Goldmans strateger at det vil komme gradvise rentekutt så lenge inflasjonen fortsetter å dempe seg. 

De tror også at Fed kan komme til å heve vekstanslagene for amerikansk vekst i 2023 fra 1 prosent til 2,1 prosent, når de oppdaterer vekstprognosene sine på det kommende rentemøtet. Samtidig som at anslagene for arbeidsledigheten i 2023 vil bli redusert med to tideler til 3,9 prosent mens anslaget for kjerneinflasjonen blir kuttet ned til 3,5 prosent.