<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Lagarde med drastiske grep mot lekkasjer

ESB-sjef Christine Lagarde konfiskerte mobiltelefonene til kollegaene sine under forrige rentemøte, og irettesette dem for å ha lekket sensitiv informasjon i forkant av sentralbankens møter.

Publisert 17. sep. 2023 kl. 11.28
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 358 ord
IRRITERT: ESB-sjef Christine Lagarde er lei av de konstante lekkasjene fra rentemøtene deres.  Foto: Bloomberg

Ved utgangen av august viste en ny stor studie at lekkasjer rundt Den europeiske sentralbanks (ESB) rentemøter er blitt vanlig. I 2019 kom det mer enn 30 klare lekkasjer fra ESB via Reuters, Bloomberg og Markets News International. Det tilsvarer mer enn fire lekkasjer pr. rentemøte.

De fleste lekkasjene var imidlertid direkte feil, noe som gjør at man mistenker at det har kommet fra mindretallet som lå an til å tape tautrekkingen om politikkendringene.

Konfiskerte telefoner 

Da ESB-styret ble samlet på onsdag tok derimot sentralbanksjef Christine Lagarde drastiske grep for å hindre at informasjon lekker. Samtlige 26 medlemmer av styret ble bedt om å levere inn sine mobiltelefoner på onsdag, den første dagen av møtet, da politikere skulle velge Claudia Buch som sjef for ECB's topp tilsynsorgan, skriver Reuters. 

Mobiltelefonene ble returnert etter at Buchs hadde blitt utnevnt som ny leder for Single Supervisory Board, som overvåker mer enn hundre av eurosonens største långivere. 

Lagardes grep kom dagen etter at Reuters hadde avslørt at ECB ville heve en viktig inflasjonsprognose, noe som åpnet for en renteøkning på torsdag. De fleste økonomer og tradere hadde forventet at ESB ville holde renten uendret, men flere skal ha snudd etter at Reuters-saken ble publisert tirsdag.

I forkant av møtet og Reuters-artikkelen var det priset inn omtrent en tredjedels sannsynlighet for at ESB ville heve renten med en kvarting, mens det var priset inn nær 60 prosent sannsynlighet for en heving en eller annen gang i løpet av høsten.

Ved starten av torsdagens møte fordømte Lagarde lekkasjen, en kritikk som ble støttet av flere av kollegaene hennes.

Solid flertall 

Etter at Lagarde overtok styringen etter Draghi har hun gradvis røvd å skape en mer harmonisk atmosfære i sentralbanken, og skal til en viss grad ha lykkes med det. Men det skal likevel ha begynt å komme flere gnisninger etter at lånekostnadene hadde økt relativt kraftig på kort tid, skriver Reuters.

Da Lagarde snakket med pressen på torsdag etter rentemøtet sa hun at den siste hevelsen ble støttet av «et solid flertall av guvernørene». Til sammenligning ble hun støttet av «alle» i juli og hun hevdet det var en «veldig, veldig bred konsensus» måneden før der igjen.