<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Spår høye renter lenge

DNB Markets' Ingvild Borgen tror rentetoppen er nær, og at den blir værende en stund.

Publisert 18. sep. 2023 kl. 10.37
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 632 ord
TROR PÅ HØYE RENTER: Seniorøkonom Ingvild Borgen i DNB Markets tror styringsrentene i både Norge og USA vil holde seg opp lengre enn tidligere forventet.  Foto: Eivind Yggeseth

Seniorøkonom i DNB Markets Ingvild Borgen er overbevist om at Fed ikke vil sette opp renten ytterligere ved rentemøtet denne uken, men hun tror likevel at den amerikanske styringsrenten vil holde seg høyt en stund fremover. 

««Higher for longer» er hovedtemaet i rentemarkedene om dagen, og markedets forventinger til hvor Feds styringsrente skal ligge om to år har steget betydelig så langt i september,» skriver Borgen i DNB Markets' morgenrapport mandag. 

OVER 4 PROSENT LENGE: Forventingene om at sentralbanksjef Jerome Powell og Fed vil holde renten over 4 prosent i flere år har økt betydelig den seneste tiden. Foto: Bloomberg

– Stor endring

Ifølge seniorøkonomen steg renteforventningene i USA før helgen. Ikke fordi folk var bekymret for enda et nytt rentehopp, for markedet priser inn under 1 prosent sannsynlighet for renteheving denne uken og anser det som under 50 prosent sannsynlig at det kommer noen flere hevelser i løpet av høsten. Men på lengre sikt ventes det nå at Feds styringsrente skal ligge på 4 prosent eller høyere de neste to årene.

«Det er en veldig stor endring fra tidligere i år, nærmere bestemt så sent som i mai, når man trodde at Feds styringsrente skulle ned til rundt 2,70 prosent innen de neste to årene,» skriver Borgen. 

At man har justert opp synet på sentralbankenes styringsrente på sikt er også forklaringen på at de lange rentene har steget i denne perioden, og den amerikanske 10-årsrenten steg til 4,33 prosent på fredag. Med på lasset trakk den også med seg den norske 10-års swaprenten opp til 4,06 prosent, etter at denne falt kraftig og ble handlet under 4 prosent på torsdag. 

Sterke nøkkeltall

«Oppgangen i renteforventningene på sikt skyldes først og fremst at nøkkeltallene fra USA har vært overraskende sterke den siste tiden, noe som tyder på at det underliggende presset i økonomien ikke vil avta så fort som tidligere antatt. Det betyr, mest sannsynlig, at heller ikke inflasjonspresset vil avta så fort som tidligere antatt, og at sentralbanken dermed må holde renta høy, lengre,» sier Borgen.

Forrige uke kom det både inflasjonstall for august fra USA som viste at månedsveksten i kjerneprisene var litt høyere enn ventet, og produsentpriser som viste akkurat det samme. Begge deler støttet opp under «høy, lengre»-tankegangen.

Prisene, inkludert mat og energi, steg med 3,7 prosent på årsbasis i august, mens kjerneinflasjonen kom på ventede 4,3 prosent i august. På månedsbasis økte den imidlertid med 0,3 prosent, mens det var ventet en oppgang på 0,2 prosent.

NY BANE? Ingvild Borgen er mest spent på den nye rentebanen som sentralbanksjef Ida Wolden Bache (bildet) og Norges Bank vil presentere på torsdag. Foto: Ivan Kverme

Spent på ny rentebane

I tillegg til Fed på onsdag, legger også Norges Bank, Sveriges Riksbank og Bank of England frem rentebeslutningene sine på torsdag. Og etter at krona har styrket seg siden starten av sommeren, inflasjonstall har endelig vært lavere enn hva Norges Bank har ventet og det har kommet tydelige forventninger om svakere aktivitet i norsk økonomi, tror Borgen at Norges Bank vil gi seg med rentehevelser etter én siste gang denne uken.

«Vi venter at Norges Bank vil signalisere det via den nye rentebanen, som vil vise at renta vil holde seg, høy, ikke høyere, lengre,» sier hun.