<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Hinter om varig høyere renter

En lang periode med høye renter kan være et varsel om at «normalrenten» også på lang sikt er på vei opp, medgir visesentralbanksjef Pål Longva.

Publisert 21. sep. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 289 ord

Et av de klareste signalene fra Norges Bank torsdag er at renten ikke bare trolig blir hevet videre, men også forblir på dette nivået i hvert fall gjennom hele 2024. Dette kan indikere at det nøytrale rentenivået, renten vi må venne oss til som «normalrenten» har steget, og at vi varig må venne oss til et høyere rentenivå, medgir visesentralbanksjef Pål Longva.

– Vi observerer at de lange rentene har kommet opp ute, som kan være forårsaket av en økning i den nøytrale renten. Det vil i så fall bety at den innstrammende effekten vil være mindre enn vi har sett til nå, sier Longva til Finansavisen.

Longva mener at rentehevingen torsdag og den varslede neste rentehevingen senere i høst er Norges Banks «beste svar på de utfordringene vi står oppe i», også når man tar hensyn til svingningene i boligmarkedet. 

Til Finansavisen sier imidlertid OBOS-sjef Daniel Siraj at han venter full stans i boligbyggingen på grunn av disse rentesignalene. Longva og direktør for pengepolitikk, Ole Christian Bech-Moen, står i intervjuet med Finansavisen på at Norges Banks prognose om en mer beskjeden oppbremsing i boligbyggingen er deres beste prognose. 

Sterkere krone

– Vi sier klart og tydelig i dag at vi nå er nær det rentenivået som er nødvendig for å få ned inflasjonen. Renten blir holdt oppe, trolig, en god stund fremover, sier Longva.

– Lønnsveksten er en viktig bidragsyter og komponent i bedriftenes kostnader, som igjen slår ut i økt prisvekst, sier Longva, som også peker på høyere oljeinvesteringer og noe høyere styringsrenteforventninger ute som årsak til den høye inflasjonen.

Etter Norges Banks rentebeslutning, styrket kronen seg ganske klart.

– I den grad det lå inne en forventning om en rentetopp på dagens nivå, 4,25 prosent, så vil ikke en viss styrking være overraskende, mener Longva.