<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stygg nedgradering

Tysklands fremste økonomiske eksperter ser 0,6 prosent BNP-fall i år. I vår trodde de på 0,3 prosent vekst.

  Publisert 28. sep. 2023 kl. 11.44
  Oppdatert 28. sep. 2023 klokken 13.17
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 498 ord
  German Chancellor Olaf Scholz speaks at the Atlantic Council Global Citizen Awards, Wednesday, Sept. 20, 2023, in New York. (AP Photo/Julia Nikhinson) JULIA NIKHINSON

  Tyskland vil få 0,6 prosent negativ BNP-vekst i 2023, går det frem av prognosen «Joint Economic Forecast» produsert av instituttene Ifo, IfW Kiel, IWH og RWI.

  Dette er en kraftig nedjustering fra 2023-prognosen på 0,3 prosent BNP-vekst, sluppet i april i år.

  – Den viktigste grunnen til nedjusteringen er industri og privat forbruk henter seg tregere inn enn vi så for oss i vår, uttaler makrosjef Oliver Holtemöller ved Halle-instituttet (IWH) i en pressemelding.

  Ytre høyre kraftig frem

  Tyskland har vært inne i en nedgangskonjunktur i over ett år nå, etter at kraftig oppgang for energiprisene avbrøt gjeninnhentingen etter pandemien med et smell. Konsumprisveksten har steget til over 8 prosent på årsbasis, og utløst en kraftig renteoppgang som særlig har rammet byggeindustrien.

  Nedturen har også fått politiske ringvirkninger i form av svakere oppslutning om regjeringskoalisjonen ledet av forbundskansler Olaf Scholz. Samtidig har ytre høyre-partiet AfD steget kraftig på meningsmålingene.

  Instituttene påpeker at sentimentet blant bedriftene har forverret seg igjen, ikke minst grunnet økt politisk usikkerhet. Videre antyder indikatorene at tysk industriproduksjon falt betydelig igjen i tredje kvartal. BNP ventes å falle 0,4 prosent i dette kvartalet, men stige 0,2 prosent i fjerde kvartal.

  – Nedgangen vil avta

  I så fall unngår Tyskland resesjon. Og det skal finnes mer lys i tunnelen.

  TVILER PÅ RESESJON: Bundesbank-sjef Joachim Nagel. Foto: Bloomberg

  «Samtidig har lønnsveksten fulgt prisveksten, energiprisene har falt og eksportørene delvis videreført sine økte kostnader slik at kjøpekraften er i ferd med å komme tilbake. Derfor forventes nedgangskonjunkturen å avta innen utgangen av året, og kapasitetsutnyttelsen vil øke igjen fremover», heter det i torsdagens rapport.

  For 2024 er prognosen nå en BNP-vekst på 1,3 prosent, en nedjustering på bare 0,2 prosentpoeng fra i vår.

  Prispresset i tysk økonomi er ifølge instituttene avtakende. Inflasjonen ventes nå til 6,1 prosent i 2023, for så å falle til 2,6 prosent i 2024. Kjerneinflasjonen (eksklusive energi) ventes ned fra 6,1 til 3,1 prosent.

  Europas syke mann?

  Nedjusteringen av BNP-prognosene kommer etter at Ifos stemningsindeks for tysk økonomi falt for fjerde måned på rad i august, måneden da The Economist spurte om Tyskland er Europas syke mann.

  Dette ble avvist av Bundesbank-sjef Joachim Nagel i et intervju med Bloomberg.

  – Jeg hører mye om at Tyskland er Europas syke mann. Det er definitivt ikke tilfellet. Jeg er fortsatt ganske optimistisk til at vi får en myk landing, sa han.

  Nagel uttrykte tvil om en tysk resesjon og påpekte at utsiktene for neste år er bedre – til tross for det svake tredje kvartalet.

  I det minste unngikk tysk økonomi resesjon i andre kvartal, etter at tall fra tyske statistikkmyndigheter viste uendret BNP fra første kvartal – da veksten var minus 0,1 prosent på kvartalsbasis.