<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kjerneinflasjonen falt til 5,7 prosent i september

Kjerneinflasjonen falt til 5,7 prosent i september, viser tall fra SSB. På forhånd var det ventet et fall til 6,1 prosent. 

  Publisert 10. okt. 2023 kl. 08.01
  Oppdatert 10. okt. 2023 klokken 08.09
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 155 ord
  NEDOVER: Prisveksten dempet seg i september, men bankene venter den skal øke igjen.  Foto: Dreamstime

  Konsumprisindeksen (KPI) steg 3,3 prosent fra september 2022 til september 2023, noe som er 1,5 prosentpoeng mindre enn tolvmånedersveksten måneden før. Kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 5,7 prosent fra september i fjor til september i år.

  – Høy prisvekst har vært realiteten over lengre tid. Nå har vi imidlertid sett en avtakende prisvekst de siste månedene, og fra august til september gikk den ned med hele 1,5 prosentpoeng, sier seksjonsleder i SSB, Espen Kristiansen i SSBs rapport.

  – Fra august til september i fjor steg strømprisene kraftig, mens matprisene var uendret. I år falt prisene for begge disse varegruppene i samme periode. Dette trekker tolvmånedersveksten i KPI kraftig nedover, sier Espen Kristiansen.

  Etter 6,3 prosent i august, var det på forhånd ventet et fall i kjerneinflasjonen til 6,1 prosent i september. Norges Bank ventet et fall i total inflasjon, tolvmånedersveksten i KPI, fra 4,8 til 4,2 prosent. Konsensus blant analytikerne var et enda større fall, til 4,0 prosent.