<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ser 50 prosent risiko for verdenskrig

Superinvestoren Ray Dalio frykter at Israel-konflikten vil bli mer omfattende. Samtidig fortsetter oppgangen for våpenprodusenter og «trygge havner».

Publisert 16:11 13. okt. 2023
Oppdatert 16:20 13. okt. 2023
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 297 ord
LEGENDE I HEDGEFONDBRANSJEN: Ray Dalio, som i 1975 grunnla Bridgewater Associates. Foto: Bloomberg

Ray Dalio er mannen som grunnla Bridgewater Associates, verdens største hedgefondforvalter. I en artikkel publisert torsdag kveld hevder amerikaneren at sannsynligheten for at vi går inn i en tredje verdenskrig har økt til 50 prosent, fra 35 prosent for to år siden. «Det virker som om vi er på et svært kritisk tidspunkt, der vi snart vil se om Israel–Hamas-krigen sprer seg, hvor mye den eventuelt sprer seg, og, på lengre sikt, hvorvidt stormaktene er krefter for fred (og vil trekke seg tilbake fra randen av direkte konflikt) eller involvere seg (og passere denne randen),» forklarer han. Selv håper Dalio at USA og Kina i første omgang samarbeider og megler frem en løsning på Ukraina-konflikten, men han innrømmer at dette er lite sannsynlig.

Dalio, som har en formue tilsvarende 180 milliarder kroner, nevner ikke investeringsanbefalinger. I midten av september anbefalte han imidlertid korte rentepapirer fremfor obligasjoner, gitt at store økonomier som USA er overbelånt. Og forrige fredag erklærte han at amerikanske aksjer er «moderat dyre».

Gitt Dalios scenario med tiltagende geopolitisk risiko, burde våpenprodusenter gi god avkastning, og iShares' børsnoterte fond for fly- og våpenprodusenter er opp med nær 5 prosent på en uke. I samme periode har gullprisen steget med 4 prosent, mens en annen «trygg havn», 30-årige amerikanske statsobligasjoner, har fått et løft på rundt 2 prosent.

Forøvrig tenker JPMorgan-sjef Jamie Dimon i samme baner som Dalio. I forbindelse med rapporteringen for tredje kvartal konstaterte han at «dette kan være den farligste perioden verden har sett på flere tiår». I tredje kvartal bidro høyere renter og fortsatt lave utlånstap til at banken slo analytikernes topp- og bunnlinjeforventninger, som vanlig. Aksjen var ved 16-tiden opp med 5 prosent. Også Citigroup og Wells Fargo gjorde det langt bedre enn ventet, og her ble kursløftene på henholdsvis 3 og 4 prosent.