<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rente-byks i Tyrkia

Den tyrkiske sentralbanken setter opp renten med hele 500 basispunkter.

  Publisert 26. okt. 2023 kl. 14.09
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 243 ord
  I PROBLEMER: President Recep Tayyip Erdogan sliter virkelig med å få ned inflasjonen i Tyrkia. Foto: Bloomberg

  Mens vi i Norge som regel diskuterer om styringsrenten skal opp 0,25 eller 0,50 prosentpoeng, pågår det en helt annen diskusjon i Tyrkia.

  Landet har lenge slitt med skyhøy inflasjon. På det verste var prisstigningen oppe i 85 prosent i oktober 2022, mens i sommer kom den omsider under 40 prosent. Så i august steg inflasjonen til nærmere 60 prosent igjen.

  Dermed har den tyrkiske sentralbanken valgt å heve styringsrenten med 5 prosentpoeng, til hele 35 prosent, i et nytt forsøk på å temme prisgaloppen. Det er i tråd med forventningene til konsensus, ifølge Reuters.

  Krise for liren

  Sentralbanken begrunner økingen med at inflasjonen var sterkere enn ventet i tredje kvartal.

  «Pengeinnstrammingen vil bli ytterligere styrket så mye som nødvendig på en rettidig og gradvis måte, inntil en betydelig forbedring i inflasjonsutsiktene er oppnådd», opplyste banken.

  Også i september ble renten satt opp med hele 500 basispunkter, etter at president Recep Tayyip Erdogan lenge hadde gjort det stikk motsatte av andre land – nemlig å sette ned rentene i håp om at inflasjonen skulle slippe taket.

  I juni utnevnte Erdogan en ny sentralbanksjef, nemlig Hafize Gaye Erkan, som tidligere har jobbet i Goldman Sachs og First Republic Bank. Dermed startet landet med en mer konvensjonell pengepolitikk.

  Den tyrkiske liren har også lidd det siste året, med en tapt verdi på over 30 prosent mot den amerikanske dollaren. Den tyrkiske regjeringen har fått sterk kritikk for å skremme bort utenlandske investorer.

  Neste uke kommer Erkan med en ny rapport om inflasjonen i landet.