Snur: Venter 4,50 prosent
Nå prises 80 prosent sannsynlighet for en renteheving i desember. Kjetil Martinsen i Swedbank tror likevel at første kutt kommer til sommeren.
Økonomene i Nordea er ikke i tvil etter de norske inflasjonstallene for oktober kom inn høyere enn ventet: Norges Bank setter opp renten i desember!
I ukesrapporten skriver Nordea-strategene Erik Bruce og Joachim Bernhardsen at mye må skje for at sentralbanksjef Ida Wolden Bache ikke setter opp renten ved neste rentemøte. Sentralbanksjefen sa i forrige uke at hvis inflasjonen fortsatte å overraske på nedside, at det kunne være aktuelt å droppe den tidligere annonserte renteheving.
Svak krone peker mot renteheving
Men etter at konsumprisindeksen (KPI) steg 4,0 prosent fra oktober 2022 til oktober 2023, mens kjerneinflasjonen (KPI-JAE) steg 6 prosent, mener økonomene at all tvil ble skjøvet til side.
«Vi får ytterligere ett inflasjonstall før desember-møtet, men det skal være ekstremt lavt før Norges Bank dropper en desember-økning,» skriver strategene.
Selv om kronen styrket seg umiddelbart etter inflasjonstallene, er den fortsatt rundt 3 prosent svakere enn det Norges Bank har anslått, noe som også taler for en ny renteheving.
Det tror også sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Norge. Rett etter at inflasjonstallene ble kjent sa han dette pekte mot en ny renteheving i desember.
– Nylig har riktignok Norges Bank tonet ned sannsynligheten for en ny renteheving, men da med en klar betingelse: De skal føle seg tryggere på at den underliggende prisveksten er mer på vei ned. Tallene i dag bidrar så visst ikke i denne retningen, sier Hov.
Høyeste lønnsvekst på 20 år
I tillegg viser statistikk fra SSB at lønnsveksten i Norge var på 6,4 prosent i tredje kvartal. Ifølge sjeføkonom Kjetil Martinsen i Swedbank er dette den høyeste lønnsvekst siden rett etter 2000, basert på avledede indikatorer.
De to foregående kvartalene har lønnsveksten vært på 4,4 og 5,2 prosent.
Martinsen mener lønnsveksten er mye høyere enn stramheten i arbeidsmarkedet skulle tilsi, og mener det er et mulig tegn på at ansatte kompenseres for den høye inflasjonen, altså at vi har en lønns- og prisspiral.