<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Advarer mot å kutte renten for tidlig

Den tyske sentralbanksjefen Joachim Nagel advarer ESB mot å forhaste seg med det første rentekutt.

  Publisert 23. nov. 2023 kl. 15.42
  Oppdatert 23. nov. 2023 klokken 15.58
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 210 ord
  ADVARER: Bundesbank-sjef Joachim Nagel. Foto: NTB

  Den europeiske sentralbanken (ESB) brøt på rentemøtet i oktober en rekke på ti strake renteøkninger, og signaliserte samtidig stabile retningslinjer fremover. Deretter begynte markedet å prise inn et første kutt allerede i april. 

  Forventningene er nå at ESBs neste trekk blir et rentekutt enten i april eller juni, og en lettelse på over 90 basispunkter innen utgangen av 2024.

  Men den tyske sentralbanksjefen Joachim Nagel advarer ESB mot å forhaste seg, melder Reuters.

  Bundesbank-advarsel

  – Vi står overfor den mest utfordrende delen av kampen mot inflasjonen, og må ha tålmodigheten til å vente på at den fulle effekten av den pengepolitiske innstramningen skal materialisere seg, sa Bundesbank-sjefen i en tale under et analyseforum i Milano, der han ifølge nyhetsbyrået i stor grad gjentok sitt tidligere budskap.

  ESB-sjef Christine Lagarde advarte onsdag mot for tidlig feiring av seier i kampen mot inflasjonen, som var nede i 2,9 prosent i oktober etter å ha vært så høyt som 10,6 prosent i samme periode året før.

  – Selv om energiprisene skulle bli liggende der de er, forventer jeg at inflasjonstakten igjen vil stige. I noen måneder fremover vil veien sannsynligvis være humpete, med mange opp- og nedturer, istemte Nagel under torsdagens tale.

  Ifølge ESBs egne prognoser skal inflasjonen være tilbake på 2 prosent-målet i løpet av 2025.