<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Prisene fortsetter å falle i Kina

Kina sliter med å få fart på den økonomiske etterspørselen, og prisnivået fortsetter å falle. I november gikk prisene ned 0,5 prosent.

  Publisert 9. des. 2023 kl. 08.53
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 129 ord
  FALLER: Kina har slitt med det motsatte av inflasjon, nemlig deflasjon. FOTO: Bloomberg

  Fredag sa president Xi Jinping at den økonomiske opphentingen etter pandemien fortsatt er i en kritisk fase. Han advarte også mot «stadig mer krevende ytre faktorer i det internasjonale politiske og økonomiske klimaet».

  Senere på dagen viser offisielle tall at konsumprisindeksen lå en halv prosent lavere i november i år, sammenlignet med samme måned i fjor. Nedgangen er raskere enn i oktober, da prisnivået var ned 0,2 prosent.

  Sjefen for landets statistikkbyrå sier nedgangen i november er knyttet til «nedadgående svingninger i prisene på energi og mat».

  Selv om den såkalte deflasjonen antyder at noen varer blir billigere, kan den svekke økonomien i videre forstand fordi forbrukere gjerne utsetter kjøp i håp at prisene skal bli enda lavere. Det kan igjen føre til manglende etterspørsel, redusert produksjon og mindre etterspørsel etter arbeidskraft.

  NTB