<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Overraskende fall i inflasjonen

Prisveksten i eurosonen avtok raskere enn ventet i mars. Nå går det mot europeisk rentekutt om to måneder, ifølge sjeføkonom.

Publisert 3. apr. 2024 kl. 11.02
Oppdatert 3. apr. 2024 klokken 11.26
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 328 ord
FØLGER MED: ESB og sentralbanksjef Christine Lagarde. Foto: Bloomberg

Inflasjonen i eurosonen i mars var på 2,4 prosent, viser flash-tall fra Eurostat onsdag.

SER KUTT I JUNI: Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank. Foto: Iván Kverme

På forhånd var det ventet en konsumprisvekst på 2,6 prosent, altså samme veksttakt som i februar, ifølge Trading Economics.

Kjerneinflasjonen i eurolandene i mars – som ekskluderer energi, mat, alkohol og tobakk – oppgis til 2,9 prosent, det laveste nivået siden februar 2022. Her lå konsensus på 3,0 prosent.

Kjerneinflasjonen i februar var på 3,1 prosent. Med nedgangen i mars har den falt åtte måneder på rad, fra 5,5 prosent i fjor sommer.

– Riktig retning

– Det går sakte men sikkert rette veien. Dette er tall i riktig retning, og vi er i rute mot rentekutt i juni i Europa, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank etter flash-tallene.

– For Norges rentebane er dette i så fall positivt, og gjør det lettere for Norges Bank å kutte som planlagt i september.

På månedsbasis var totalinflasjonen i eurolandene på 0,8 prosent. Dette utgjør en økning fra måneden før, da prisveksten var på 0,6 prosent.

Den europeiske sentralbanks (ESB) inflasjonsmål er på 2 prosent. ESBs neste rentebeslutning offentliggjøres torsdag neste uke, 11. april. Forrige rentebeslutning, tidlig i mars, endte med uendret styringsrente. Det var fjerde rentemøte på rad der ESB valgte å sitte stille i båten.

Rekordlav ledighet

Parallelt med inflasjonstallene har Eurostat offentliggjort nye arbeidsledighetstall for eurosonen.

Disse viser en rekordlav ledighetsrate på 6,5 prosent i februar, det samme som i januar.

Det var imidlertid ventet en nedgang nå, til 6,4 prosent, ifølge Trading Economics.

På det høyeste har ledighetsraten i eurolandene vært oppe i 12,2 prosent. Det skjedde i januar 2013.