<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Oppstartsbedrifter rammes: 60 prosent flere konkurser på et år

På et år har har antallet oppstartsbedrifter som går konkurs økt med 60 prosent. Renter og AI får skylden.

Publisert 19. aug.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 386 ord
Article lead
lead
KLAPPER SAMMEN: Venture-investeringene har tørket opp og konkursene i oppstartsbedrifter har på et år økt 58 prosent. Foto: Bloomberg
KLAPPER SAMMEN: Venture-investeringene har tørket opp og konkursene i oppstartsbedrifter har på et år økt 58 prosent. Foto: Bloomberg

Etter gullårene 2021 og 2022, hvor teknologiselskaper enkelt kunne hente kapital, er pengekranen nå skrudd igjen. Interessen fra investorer for å gå inn med risikokapital i oppstartsbedrifter i USA har stupt etter at Federal Reserve siden mars 2022 har gjennomført den mest aggressive rentehevingen siden 70-tallet.

Nå minker også på pengene oppstartsbedriftene fikk hentet i løpet av gullårene, og på et år har konkursene steget kraftig. 

På et år har antallet oppstartsbedrifter som har gått konkurs økt med 58 prosent, ifølge Financial Times, som har tall fra Carta. I 2024s første kvartal var det 254 av selskapene Carta følger som måtte henge kroken på døren. I første kvartal i fjor var tallet på 161 selskaper.

Det har satt millioner av jobber i spill blant oppstartsselskapene som jakter på risikokapital. Ifølge Morgan Stanley er fire millioner mennesker i USA ansatt i selskaper helt eller delvis finansiert av «venture»-penger.

Økningen i konkurser blant oppstartsbedrifter er del av den store tilpasningen til det nye renteregimet. 

Det er imidlertid ikke lite venture-penger som investeres i oppstartsbedrifter, bare at de i stor grad nå går til selskaper som jobber med kunstig intelligens (AI), mens resten får helst nei når de skal ut på pengejakt.

Svakere avkastning enn tidligere

De 254 bedriftene som gikk konkurs i første kvartal er det høyeste antallet så langt dette året, men det er ikke en statistisk uteligger. I løpet av de to siste årene har antallet konkurser hatt en jevn økning.

I første kvartal i fjor var det 161 konkurser. I de tre påfølgende kvartalene var det henholdsvis 168, 229 og 212 konkurser. Det er imidlertid mye høyere tall enn 74 konkurser i første kvartal 2019, som var da Carta begynte å samle data.

Investeringene har ikke nødvendigvis vært så gode heller.

Av venture-pengene som ble hentet i løpet av 2021 har kun ni prosent gitt avkastning til investorene, ifølge Carta. På like lang tid hadde en fjerdedel av investeringer som ble gjort i 2017 gitt avkastning.

«Stadig flere gründerne kjenner på presset når det kommer til pengehenting. Dermed øker antallet selskaper som må stenge døren for godt,» skriver Carta.

I løpet av gullårene oppmuntret venture-investorene bedriftene om å gjøre stadig større og større investeringer, for å blåse opp verdsettelsen av selskapene, ifølge Healy Jones i Kruze Consulting, som fører regnskapene for flere oppstartsselskaper.

– Miljøet for pengeinnsamling var helt sprøtt, men insentivene til venture-investorene og gründerne var ikke alltid overlappende, ifølge Healy.