– Glem kutt, nå blir det heving
Inflasjonen øker mye i USA. – Nå stiger også vareprisene igjen. Fed må diskutere renteheving, mener Sara Midtgaard, Nordea Markets.

Perioden med fallende inflasjon ser ut til å være over i USA. Nå stiger inflasjonen, og den stiger mye.
I sin høring for Kongressen understreket Fed-sjef Jerome Powell tirsdag at det ikke er hastverk med å senke renten videre. Pengepolitikken er blitt «betydelig mindre innstrammende» etter fjorårets rentekutt, sa Powell, og viste også til usikkerheten om hva politikken under Trump 2.0 vil bety for veksten og inflasjonen.
Ved det forrige rentemøtet satte Powell som en betingelse for videre kutt at inflasjonen i mellomtiden hadde falt synlig. Onsdag viste konsumpristall for USA at dette kravet langt ifra er oppfylt.
Månedsveksten i kjerneinflasjonen økte fra 0,2 til 0,4 prosent (og dermed mer enn ventet), og dette gjør at årsveksten ikke falt (som ventet), men steg til 3,3 prosent.
For total CPI steg månedsveksten fra 0,4 til 0,5 prosent, mens årsveksten steg til 3,0 prosent. De sterke tallene fikk amerikanske langrenter til å skvette opp, mens dollaren styrket seg fra 11,25 til 11,30 mot kroner på et lite øyeblikk.
– Vareprisene opp
– Dette var sterkere enn ventet, sier seniorstrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets.
Hun viser til Powells ferske uttalelser om at Fed må se bedring i inflasjonen før det blir aktuelt med nye rentekutt.
– Nå ser vi at bidraget ned fra vareprisene er bak oss, konstaterer Midtgaard, og viser til at også internasjonale råvareprisindekser stiger.
– Vareprisene stiger igjen, i tillegg til at tjenesteprisene holder seg høye. Dermed går det neppe mot en inflasjon ned mot 2,0 prosent. Fed vil måtte diskutere rentehevinger, tror hun.
DNB Markets, som denne gangen ventet litt lavere inflasjonstall enn konsensus, har lenge vært overbevist om at siste Fed-kutt er bak oss, og tror Fed vil heve renten før jul.
– Vil øke spekulasjonene
– Det er vanskelig å se for seg noe kutt fra Fed nå, istemmer makroøkonom Karine Alsvik i Handelsbanken Capital Markets.
– Dette vil øke spekulasjonene om at neste endring blir opp, tror hun.
– Hvordan faller det i jord hos president Donald Trump?
– Trump uttalte tidligere i dag at han ønsker lavere renter, men han vil først og fremst legge til rette for lavere langrenter, ikke nødvendigvis prøve å påvirke styringsrenten, tror Alsvik.
Langt over målet
Nå har fem av de siste seks månedene vist en månedsvekst i kjerneinflasjonen på 0,3 prosent eller mer. Det indikerer at underliggende inflasjonstakt den siste tiden har vært over 3,5 prosent.
Yardeni Research tror likevel at neste renteendring fra Fed blir et kutt. En månedsvekst på ned mot 0,2 prosent for kjerneinflasjonen kan styrke markedstroen på et rentekutt til sommeren, men en eventuelt børsoppgang vil ikke være nok til å få Fed fra tanken om å kutte, skriver Yardeni Research i en forhåndsvurdering før CPI.
I rentemarkedet er det priset inn et rentekutt til høsten.
Yardeni peker på at inflasjonen de siste årene har vist seg høyere i første kvartal.