<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

TBU: Prisvekst på 2,5 prosent i 2025

TBU forventer en prisvekst på 2,5 prosent, og legger seg med det under SSB og Norges Bank. Det kan gi rom for nok et år med reallønnsvekst, tror Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken. 

Publisert 14. feb.
Oppdatert 14. feb.
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 2 ord
Article lead
SKAL FORHANDLE: LO-leder Peggy Hessen Følsvik og NHO-direktør Ole Erik Almlid har fått utgangspunktet for vårens lønnsforhandlinger mellom NHO og LO. Foto: NTB

Fredag slapp Teknisk beregningsutvalg (TBU) den foreløpige hovedrapporten om grunnlaget for inntektsoppgjøret i 2025. 

Der legger TBU seg under både SSB og Norges Banks inflasjonsanslag for 2025, når det anslår at inflasjonen vil øke med 2,5 prosent i 2025. I desember anslo Norges Bank en inflasjon på 2,6 prosent, mens SSB flagget en tro på en inflasjon på 2,7 prosent. 

Kjerneinflasjonen (inflasjonen justert for avgiftsendringer og uten energivarer) er ventet å stige med 2,9 prosent i 2025. Det er over både SSB og Norges Bank, som har estimater på kjernen på henholdsvis 2,8 og 2,7 prosent.

I rapporten skriver TBU at anslaget er usikkert, og at usikkerheten er «spesielt knyttet til utviklingen i kronekursen, energiprisene og internasjonal økonomi».

Lønnsveksten i 2024 estimeres til å ha vært på 5,3 prosent. Det er helt i overensstemmelse med SSBs estimater, men litt over Norges Banks på 5,2 prosent. Frontfagsrammen i 2024 ble anslått til 5,2 prosent ved hovedoppgjøret i fjor vår.

Ved starten av februar kom SSB med novembertallene for lønnsveksten. Der anslo SSB at lønnsveksten i 2024 var på hele 5,7 prosent.

– Lønnsandelen i industrien er lav. Det gir rom for en solid nominell lønnsvekst. Jeg antar den vil havne mellom 4,2 til 4,5 prosent, sier Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken.

Dersom inflasjonen holder seg mellom 2,5 til 2,6 prosent ligger det dermed an til reallønnsvekst i Norge.

– Med den lave lønnsandelen og inflasjonen som kommer ned, er dette positivt, sier han.

RIKERE: Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken tror på en nominell lønnsvekst mellom 4,2 til 4,5 prosent ved vårens lønnsoppgjør. Det vil gi reallønnsvekst. Foto: Iván Kverme

– På den negative siden er prispresset i norsk økonomi større enn Norges Bank har sett for seg, med en kjerneinflasjon som holder seg oppe. Det begrenser rommet for rentekutt, sier Hov. 

– Det blir etter alle solemerker rentekutt i mars. Rentebanen til Norges Bank indikerer tre rentekutt i år, med en ganske god mulighet for fire. Vi tror det vil holde med tre, avslutter Hov.

Risikoen ved den internasjonale økonomien er knyttet til utsiktene «for store endringer i handelspolitikken», som hinter til usikkerheten som følger Donald Trumps tollsatser.

TBU avgir vanligvis to rapporter hvert år, én før og én etter lønnsoppgjørene. TBUs anslag legger i praksis et gulv for årets lønnsvekst.

Fredagens rapport er den foreløpige hovedrapporten om grunnlaget for inntektsoppgjøret i 2025. Den endelige hovedrapporten kommer i mars.

Makro

Informasjon om bruk av AI