Ser vi bort fra pandemiårene, som ga et brått fall og påfølgende sterk vekst i sysselsettingen, har vi ikke hatt tilsvarende svak sysselsettingsvekst siden etter oljeprisfallet i 2014. Den store forskjellen fra den gang er at veksten nå er svak hos de fleste, mens den tidligere var preget av harde slag mot enkeltbransjer.
Høy arealledighet
Den svake veksten i arbeidsmarkedet ser allerede ut til å påvirke mengden ledige kontorarealer. Arealledigheten, slik vi måler den, har ikke vært høyere siden 2012. Den gangen var kontorledigheten preget av mye bygging. I perioden 2011–2013 ble det bygget over 600.000 nye kontorkvadratmeter i Oslo, Asker og Bærum. I disse tre årene var imidlertid sysselsettingsveksten forholdsvis god, med et snitt på rundt 1,6 prosent årlig. I perioden 2024–2026 forventes det å bli bygget netto rundt 400.000 kvadratmeter, som er rundt gjennomsnittet per år. Nå er imidlertid sysselsettingsveksten mye svakere.
Små og mellomstore arealer dominerer nå ledighetsstatistikken. Vi har ikke målt flere tilgjengelige arealer i størrelseskategorien under 2.500 kvadratmeter siden vi startet tellingen i 2011. Også ledige arealer i kategorien mellom 2.500–5.000 kvadratmeter har økt mye sammenlignet med snittet fra 2011 til 2023. Mangel på etterspørsel driver den økte arealledigheten. Endringer i arealbruken kan også være en forklaring på den svake etterspørselen, men etter vårt syn er svak sysselsettingsvekst den viktigste faktoren. Vi vet at svake vekstutsikter påvirker etterspørselen etter arealer.
Enda svakere Oslo-utsikter
Selv om Norges Bank venter svak sysselsettingsvekst i Norge i 2025, ser utsiktene enda svakere ut i Oslo. Regionalt nettverk-rapporten peker også på betydelige geografiske forskjeller i den økonomiske utviklingen. Hovedstaden er ikke lenger vekstvinner, og arbeidsmarkedet merker her effekten av høye renter og mindre eksponering mot energi, eksport, forsvar og turisme – næringer som for tiden er vekstvinnere.
Spørsmålet er om den svake veksten tvinger frem rentekutt, eller om virksomheter i Oslo må stålsette seg for høy rente og svak vekst i årene fremover. Slik det ser ut nå, kunne Oslo og kontormarkedet der trengt et betydelig rentekutt. På lang sikt vil Oslo vokse – spørsmålet er når veksten kommer tilbake.