Trump truer dollarens makt

Under Trump har dollaren svekket seg mot alle de 31 viktigste valutaene i verden. – Dollaren som skal være en «trygg havn», er ikke det nå. 

Publisert 28. mar. | Oppdatert 28. mar.
Article lead
+ mer
lead
SER VEKK: Forvalter peker på at dollaren de siste månedene har ikke oppført seg som den trygge havnen den historisk har vært under børsuro.  Seth Wenig
SER VEKK: Forvalter peker på at dollaren de siste månedene har ikke oppført seg som den trygge havnen den historisk har vært under børsuro.  Seth Wenig

Under børsfall har den amerikanske dollaren tradisjonelt vært et tilfluktsted for investorer som søker trygghet i volatile perioder. Under den siste tidens fall i ikke bare det amerikanske aksjemarkedet, men i aksjemarkeder verden rundt, har det motsatte skjedd: 

Kapitalen har strømmet inn i gull, japanske yen og europeiske aksjer, men ikke amerikanske verdier. 

– Det er uvanlig og svært avslørende, sier John Sidawi, som er med på å forvalte obligasjonsporteføljen i Federated Hermes.

– I en situasjon der dollaren normalt fungerer som en trygg havn, gjør den det ikke nå.

Som med mye av den turbulensen som har preget verdens finansmarkeder den siste tiden, peker mange på én hovedårsak: President Donald Trump.

Bredt dollarfall

Bare to måneder inn i sin andre presidentperiode har Trump innført en bølge av tolltiltak i et forsøk på å reversere tiår med globalisering. 

0Det har svekket tilliten til den amerikanske valutaen, som i over 80 år har hatt en sentral og privilegert rolle i det globale finanssystemet, skriver Bloomberg.

Dollaren har falt mot nesten alle de 31 viktigste valutaene de siste tre månedene. Bloomberg-indeksen for dollaren er ned nær 3 prosent – det svakeste starten på et år siden 2017. 

Siden nyåret har dollaren svekket seg med 7,87 prosent målt mot norske kroner. En dollar omsettes nå for 10,49 norske kroner. 

Gull rett opp

Samtidig har gull, dollarens fremste konkurrent som trygg havn, skutt i været til rekordnivåer på over 3.000 dollar per unse.

I midten av mars begynte spekulative investorer for første gang siden Trumps første valgseier å satse mot dollaren – drevet av frykt for at presidentens politikk kan sende verdens største økonomi inn i en resesjon.

– Hvor bør jeg se nå

– I stedet for å være den vanlige tryggheten og førstevalget for aktørene i valutamarkedet, fremstår dollaren nå som det stikk motsatte, sier Michael Brown, senior strateg i London hos Pepperstone Ltd., en av verdens største valutameglere.

Han forteller at stadig flere kunder stiller spørsmålet:

– Hvor bør jeg egentlig se nå, i stedet for bare å sette autopiloten på og søke tilflukt i dollaren?

Det nylige fallet har riktignok ikke svekket dollaren nevneverdig, ettersom den tidligere hadde styrket seg betydelig på den sterke amerikanske økonomien og høye renter. 

Dersom frykten for global nedgang fører til økt etterspørsel etter amerikanske statsobligasjoner fra utenlandske investorer, kan samtidig dollaren hoppe raskt tilbake.

– Tok tid før dollaren overtok pundet

Dollaren står fortsatt stødig som verdens ledende valuta, brukt i majoriteten av sentralbankreserver og i handel med råvarer som olje – hovedsakelig fordi det ennå ikke finnes noe reelt alternativ.

– Valutaers opp- og nedturer skyldes ikke bare at man får en uforutsigbar president som prøver å avvikle globaliseringen, sier Carmen Reinhart, professor ved Harvard og tidligere sjeføkonom i Verdensbanken.

– Det tok tid før dollaren overtok pundets rolle som verdens ledende reservevaluta, påpeker han til Bloomberg.

Makro

Informasjon om bruk av AI