Grunnmuren i Trump-administrasjonens økonomiske plan hviler på å gjenopprette global eksportkonkurranseevne, øke den økonomiske veksten og redusere budsjettunderskuddet. Tollsatser anses av administrasjonen som det viktigste virkemiddelet for å oppnå dette, men en svakere amerikansk dollar er trolig også nødvendig for å nå målene. Som svar på dette har debatten om en multilateral valutaavtale, ofte kalt Mar-a-Lago-avtalen, tiltatt de siste ukene. Det er viktig å understreke at Mar-a-Lago-avtalen er et “open source”-konsept, som består av ideer hovedsakelig utviklet på Wall Street – ikke en offisiell politisk strategi. President Trump har aldri antydet at administrasjonen hans har en konkret plan for å svekke dollaren.
Mange har avvist ideen om en slik avtale, ettersom den kan skape sjokkbølger i de globale finansmarkedene. Men én ting man har lært, er at ingenting bør utelukkes med denne administrasjonen, selv om det fremstår som irrasjonelt eller selvskadelig. La oss derfor heller se på alternativene og faktaene som tilsier at direkte intervensjon i valutamarkedet er lite sannsynlig.
En direkte multilateral valutaintervensjonsavtale
Dette ville vært en gjentakelse av Plaza-avtalen fra 1985, der G5-landene koordinerte valutaintervensjoner og oppnådde en svekkelse av dollaren på 35 prosent. Det finnes imidlertid flere hindringer som gjør dette lite sannsynlig:
1. Størrelsen på valutamarkedet: Markedet er omtrent 12 ganger større i dag, og viktigst av alt er at kapitalrestriksjoner ikke lenger finnes i utviklede økonomier. For å lykkes kreves betydelig større summer enn tidligere.
2. Andel av valutareservene: Mens USAs offentlige gjeld har økt fra 35 prosent til 100 prosent av BNP siden 1980-tallet, har andelen som holdes av utenlandske sentralbanker ikke økt tilsvarende, og utgjør i dag kun 15 prosent av all omsettelig offentlig gjeld. I stedet har det private innenlandske markedet tatt imot mesteparten av den økende gjelden. Derfor finnes det mindre “ildkraft” i utenlandske reserver til en direkte intervensjon i dag.
3. Størrelsen på intervensjonen: Ser man på Japan og Sveits, som nylig har gjennomført store valutaintervensjoner, måtte en tilsvarende amerikansk intervensjon sannsynligvis tilsvare minst 5 prosent av USAs BNP per år for å ha vesentlig effekt på dollaren. Det tilsvarer 1,5 billioner dollar, eller omtrent 20 prosent av verdens samlede offisielle dollarbeholdning. Selv om det er gjennomførbart, innebærer det storskala salg av amerikanske statsobligasjoner, og nettokostnaden kan raskt bli negativ for USA.