<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Tar grep for å stanse tortillaprisene

Mexico vil bremse matprisgaloppen med en ny toll på 50 prosent.

Publisert 17. jan. 2023 kl. 15.05
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 153 ord
VIKTIG KOST: I gjennomsnitt spiser hver meksikaner over 330 kilo hvit mais pr. år, blant annet gjennom tortillas. Foto: Bloomberg

Mexico har innført en midlertidig eksportavgift på 50 prosent for hvit mais, i et forsøk på å bremse prisoppgangen for tortillas, melder Bloomberg.

Hvit mais er en viktig ingrediens i mange tradisjonelle meksikanske matvarer, deriblant tortillas og supperetten pozole.

Den midlertidige avgiften vil gjelde frem til og med 30. juni.

Den skal bidra til å sikre at lokal produksjon forblir i Mexico og at prisene på hvit mais stabiliserer seg, fremgår det av et dekret undertegnet av president Andrés Manuel López Obrador.

Import til menneskelig konsum unntas fra avgiftsøkningen.

I gjennomsnitt spiser hver meksikaner mer enn 330 kilo hvit mais pr. år. Råvaren er en nøkkelkilde til kalorier i det meksikanske kostholdet, og utgjør 89 prosent av Mexicos kornproduksjon, heter det.

Konsumprisveksten i Mexico var på 7,82 prosent i desember, mot 7,80 prosent måneden før. Den økte inflasjonen ble drevet av prisene på matvarer og ikke-alkoholholdig drikke, der prisveksten akselererte fra 12,4 til 12,7 prosent.