<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Seks knallkjøp fra Østerrike

Den ene holder til i Langenlois nordvest for Wien. Den andre ligger i Wachau-regionen. Begge de østerrikske produsentene er sikre valg.

Publisert 18:18 20. jan. 2023
Oppdatert 05:32 22. jan. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 504 ord
Vakre landskap: Østerrike byr på tøft terreng. Wachau er ikke noe unntak. Foto: Austrian Wine

Østerrike er et av Europas mest interessante vinland, med en lang historie og unik geografi som gir et bredt spekter av klima og jordsmonn.

Med litt under 45.000 hektar vinmarker er det ikke noe stort vinland vi snakker om. 68 prosent av produksjonen er hvitvin. For å sammenligne troner Spania på toppen med 964.000 hektar vinmarker. Østerrike ligger ikke på salgstoppen i Norge, men er inne i en god trend internasjonalt. Gjennom noen tiår har landet ristet av seg vinskandalen i 1985 – der det ble avslørt at vin ble tilsatt glykol – og bygget et flott renomme i hele verden.

Østerrike er mest kjent for sine hvite kvalitetsviner laget av druene grüner veltliner og riesling, men også de røde vinene laget av zweigelt og blaufränkisch-druer har de siste ti årene blitt verdt å legge merke til.

Matvennlige og naturlige viner

Våre beste smaksminner fra Østerrike er fra produsenter som har en bærekraftig tilnærming i form av økologiske eller biodynamiske metoder for å lage vin. De matvennlige vinene har en ekstra dimensjon av konsentrasjon, fruktighet og syrlighet fra disse produsentene.  Østerrike huser en rekke kvalitetsvinprodusenter, men vi trekker frem to toneangivende produsenter man bør ha i bakhodet som referanseviner, eller i vinkjelleren, for fremtidige gode opplevelser.

To vinfavoritter

Først ut blant disse er Weingut Bründlmayer. Bründlmayer holder til i Langenlois, 70 km nordvest for Wien, og er mest kjent for sine fruktdrevne og elegante hvite grüner veltliner-viner. Bründlmayer har drevet økologisk landbruk siden 1990-tallet, men ble først sertifisert i 2019. Økologisk landbruk innebærer som kjent å dyrke druene uten å bruke kjemikalier eller kunstgjødsel, noe som gir en høyere kvalitet på druene og en mer autentisk smak på vinen.

Alt arbeid i vinmarkene til Bründlmayer har som målsetting å optimalisere kvaliteten på druene og dermed gjøre det mulig å lage stadig bedre viner. Traktor brukes ikke, og all innhøsting foregår manuelt. For å optimalisere solbestrålingen er Bründlmayer veldig opptatt av oppbindingen av vinplantene. De benytter seg av en V-formet oppbindingsmetode i de beste parsellene for å optimalisere solbestrålingen, noe som gir bedre og lengre modning av druene når det gjøres riktig. Etter vår mening er vinene underpriset i forhold til kvalitet. Vær også oppmerksom på den musserende Bründlmayer Blanc de Noirs Extra Brut 2015 (490 kr), en perle av en vin.

Verdt sin vekt i gull

Neste ut er Weingut Nikolaihof. Nikolaihof er en av de mest anerkjente biodynamiske vinprodusentene i Østerrike, og spesielt kjent for sine imponerende riesling-viner. De holder til i Wachau-regionen, som er kjent for sine hvitviner av høy kvalitet.

Vinprodusenten har en lang historie, med røtter som går tilbake til romertiden. De har drevet biodynamisk landbruk siden 1971, noe som gir vinene en unik smak og karakter. Til tross for at Weingut Nikolaihof er en liten produsent, lager de høykvalitetsviner som er blitt anerkjente og ettertraktede verden over. Et godt tips er å jakte på eldre viner fra Nikolaihof, som slippes på Vinmonopolet innimellom. Deres Nikolaihof Vinothek Riesling kommer i små kvanta og er verdt sin vekt i gull.