<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kinesere sendte Voss-tap til himmels

Voss of Norway tapte solide 500 millioner de første 18 årene. Etter at kinesere rykket inn har tapene skutt til himmels.

Publisert 3. mars 2023 kl. 10.38
Oppdatert 6. mars 2023 klokken 21.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 383 ord
DYRT VANN: Milliardtapet de første 20 årene var jubelår for Voss of Norway. Deretter kom de store tapene. -

Voss of Norway klarte å bygge en knallsterk merkevare av vann de fleste kan tappe rett fra springen. Og attpåtil av vann fra en litt omstridt kilde. Når man lykkes med det, burde økonomien være gullkantet.

Men prosjektet Ole Christian Sandberg og Christopher Harlem startet i 1998 klarte å tape 544 millioner kroner frem til 2016. Deretter kom kinesiske Reignwood inn. Så har tapene eksplodert. 

De fem neste årene har Voss tapt 1,2 milliarder kroner. Problemet er at utviklingen har vært særdeles negativ. Tapene ble fem-doblet i 2017 til 147 millioner. Så økte de til 175 millioner i 2018 og 242 millioner i 2019. 

I 2020 tapte Voss rekordhøye 32,8 millioner dollar, og i 2021 viser nå underskuddet hele 31,8 millioner dollar hvilket med høye dollarkurs tilsvarte rundt 320 millioner kroner.

Voss of Norway

(Mill. kr)20212020
Driftsinntekter72,953,6
Driftsresultat−17−20,7
Resultat før skatt−31,8−32,8
Nettoresultat−36,9−32,8

USA og Kina splittet

Voss gjorde en stor restrukturering av selskapet i mars 2022 der de to hovedaksjonærene, amerikanske Juggernaut Capital og kinesiske Reignwood delte Voss-konsernet mellom seg. Juggernaut kjøpte ut Voss USA med markedene Nord- og Sør-Amerika, samt Karibien sammen med Stein Erik Hagen, Knut Brundtland og øvrige Voss-aksjonærer.

Reignwood viderefører Voss of Norway som nå tar markedene i den øvrige delen av verden, som Storbritannia, Gulfstatene, Australia og Kina.

Voss of Norway inkluderer Voss Production, og selv om produksjonsavtalen utgår skal det fortsatt leveres betydelig mengder flaskevann fra Iveland til den amerikanske virksomheten. Denne virksomheten hadde i 2021 et overskudd på 14,7 millioner kroner.

Det som redder Voss-historien for mange av de gamle investorene er kunststykket å selge mye av selskapet for én milliard kroner til kinesiske Reignwood i 2016.

Kostnadskutt

De store tapene ligger i Voss of Norway-konsernet som kineserne nå har tatt hele eierskapet til. Styret i selskapet kommenterer resultatutviklingen slik:
«På tross av de negative resultatene i 2021, som ikke er tilfredsstillende, tror styret det er gjort betydelig fremgang i flere markeder, som vil forvandle selskapet til et lønnsomhet selskap innen få år. Uavhengig av det understreker styret at det knytter seg usikkerhet til slike spådommer, og at utviklingen kan endre seg» .

Konsernet har derfor tatt flere skritt inkludert reorganisering, kutt i faste kostnader og utvikling av det som skal være en sterkere gruppe nye produkter som ble lansert i 2022. Det er også sikret ytterligere finansiering fra eksisterende aksjonærer, ifølge styrerapporten.