<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Laveste matpriser på mer enn to år

Kjøtt, smør og ost blir billigere – mens sukker blir stadig dyrere og risprisene fyker til værs.

Publisert 8. sep. 2023 kl. 14.16
Oppdatert 8. sep. 2023 klokken 15.25
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 300 ord
BILLIGERE KJØTT: Kjøttprisene falt 3,0 prosent i august, med størst fall for sauekjøtt. Prisene på svinekjøtt, fjærfe og storfekjøtt falt også. Foto: Bloomberg

De globale matprisene falt i august. FN-organisasjonen FAOs månedlige matprisindeks viser en nedgang på 2,1 prosent fra juli, til 121,4 poeng.

Det er det laveste nivået siden mars 2021, og 24 prosent under rekordnoteringen fra mars 2022, da Russlands invasjon av Ukraina sendte prisene rett til værs og ny rekord.

Det er dessuten en reversering av oppgangen på 1,3 prosent i juli, til 123,9 poeng.

Indeksen følger matvarene som handles mest globalt.

Kraftig risvekst

I august trakk meierivarer, vegetabilske oljer, kjøtt og korn ned, mens prisene på sukker og ris steg.

Prisene på meierivarer rapporteres ned 4,0 prosent fra juli til august, drevet av helmelkpulver, smør og ost. Prisene på vegetabilske oljer falt 3,1 prosent, etter et 12,1 prosents byks i juli. Solsikkeoljeprisene trakk ned med 8 prosents fall.

Kjøttprisene var ned 3,0 prosent, med størst fall for sauekjøtt. Kornprisene rapporteres ned 0,7 prosent, med 3,8 prosents fall i hveteprisene.

Prisene på ris skjøt imidlertid opp 9,8 prosent fra juli til august – til det høyeste nivået på 15 år. Bakgrunnen er handelsforstyrrelser i kjølvannet av Indias forbud mot eksport av hvit indica-ris.

Dessuten steg sukkerprisene 1,3 prosent. På det høyeste gjennom måneden var den gjennomsnittlige prisen mer enn 34 prosent høyere enn i august i fjor. Årsaken til prisoppgangen er ifølge FAO værforholdene gjennom måneden og bekymringer rundt værfenomenet El Niños innvirkning på avlingene.

Mer korn

FAO har også presentert nye estimater for verdens kornproduksjon.

Årets produksjon ventes å øke med 0,9 prosent fra i fjor, til 2.815 millioner tonn. Det vil i så fall være på nivå med rekorden som ble satt i 2021.

Forrige estimat var imidlertid høyere – på 2.819 millioner tonn.

Estimatet for den globale kornhandelen i 2023/24 er på 466 millioner, som utgjør en 1,7 prosents nedgang fra foregående sesong. Blant årsakene til det ventede fallet er den lavere eksporten fra Ukraina og restriksjonene i India.