<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Denne vinen fra California er nesten umulig å få tak i - bortsett fra på Vinmonopolet

William Selyem er en av våre pinot noir-favoritter, og det burde være en av dine også. 

Publisert 29. sep. 2023
Oppdatert 3. okt. 2023
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 3 ord
Article lead
+ mer
lead
CALIFORNIA: Vineriet til William Selyem i Russian River, California.  Foto: Finansavisen
CALIFORNIA: Vineriet til William Selyem i Russian River, California.  Foto: Finansavisen

Russian River Valley ligger mellom de kjøligere delene av Sonoma (vestover) og varmere Napa (østover) i California. Området har historisk sett produsert hovedsakelig viner av Zinfandel-druen (ikke manges favoritt nå om dagen), og ble først satt på kartet da det begynte å dryppe strålende pinot noir-baserte viner herfra.

William Selyem var først i området til å plante pinot noir i Russian River Valley på 70-tallet, og hadde fra dag én et mål om å produsere pinot noir i tradisjonell Burgund-stil.

I dag produserer de cirka 30.000 kasser, hvorav 94 prosent er pinot noir. Resten inkluderer blant annet cabernet, chardonnay, chenin blanc, grüner veltliner og zinfandel – sistnevnte produsert i en kjøligere stil enn man kanskje er vant til, og det lille de lager selges ut fort. 

(1 / 2)

Har du ikke smakt vin fra William Selyem tidligere, har du sjansen nå. Av ren tilfeldighet la vi for en drøy uke siden merke til at disse vinene var overraskende tilgjengelige på polet. Da vi selv besøkte William Selyems produksjonslokaler i California noen dager senere, kunne de fortelle at 95 prosent av produksjonen deres er direkte allokert til private kunder, hovedsakelig i USA. Kun fem prosent, omregnet rundt 1.500 kasser, blir tilgjengelig for restauranter i USA og eksportert til utlandet.

Vinene er virkelig strålende. Absolutt «Burgunderske» i stilen, og med både purhet, syre, lengde og særlig en fin tanninstruktur som minner mer om premier cru eller grand cru fra Burgund.

Det var interessant å besøke Selyem. Noen ting verdt å legge merke til:

  • De produserer 51 forskjellige viner. 
  • De eier 50 prosent av vinmarkene selv, med mange andre vinmarker på kontrakter som er over 40 år gamle. 
  • De bruker 24 kloner av pinot noir, og en miks av opptil 20 kloner i én vin – det er mye. 
  • De håndplukker alle druer på nattestid for å holde frukten kjølig ved innhøsting. 
  • De blender vinen i øltanker med 3-4 ganger trykket til tradisjonelle ståltanker for å mer effektivt flytte vinen med lavere risiko for oksidasjon. 
  • De knuser alle de røde druene med hender og føtter, som i gamle dager, også for å redusere oksidasjon. 

Særlig fokuset på kloner var blant det mest interessante, der andre produsenter kanskje kun bruker, eller har kontroll over, maksimalt tre til fire kloner.

I skrivende stund er seks av 51 viner fra William Selyem tilgjengelig på tolv forskjellige pol i Norge, hvor særlig Storo, Nøtterøy og Porsgrunn skiller seg ut med flest forskjellige cuvéer tilgjengelig.

Vinene tilgjengelig på polet er:

Vinene koster mellom 1.200 og 1.449 kroner, absolutt i det dyrere sjiktet, og det forklarer nok delvis hvorfor disse ikke er blitt revet ut av hyllene enda. Men det betyr ikke at de ikke er verdt det.

Interessert i følge smaksnotatene mine gjennom uken? Følg meg i Vinify.