<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fantastiske viner å drikke nå – eller legg dem i kjelleren

De havnet nylig på polet – inkludert noen få i magnum.

Publisert 17. nov. 2023 kl. 11.34
Oppdatert 24. nov. 2023 klokken 10.10
Lesetid: 3 minutter
Artikkellengde er 510 ord
Weing. Wittmann Gundersheimer Riesling Trocken 2022 Foto: Finansavisen

En av de beste riesling-produsentene der ute er Weingut Wittmann. Ikke bare produserer de en av de beste rieslingene i verden, La Borne (utilgjengelig), men i den andre enden av skalaen står de for et av polets beste kjøp: Wittmann Riesling Trocken til 215 kroner (polnr 208001).

Hva får man da fra Wittmann når man går litt opp i pris og kvalitet? 2022-årgangen fra Wittmann ble nettopp tilgjengelig på polet, og vi smakte tre av dem: Gundersheimer, Niersteiner og Weshofener.

Anbefalinger fra Weingut Wittmann 2022

  • Gundersheimer Riesling Trocken 2022 (polnr 16459701, 399 kr, tilgjengelig på nett og i Sandvika, Briskeby, Storo og Nittedal)
  • Westhofener Riesling Trocken 2022 (polnr 16459401, 429 kr, tilgjengelig på nett og i åtte pol)
  • Niersteiner Riesling Trocken 2022 (polnr 16459601, 424 kr, tilgjengelig på nett og i Tromsø og CC Vest)

Alle tre er meget bra viner, og du trår ikke feil hvis du kjøper noen av dem, men i våre øyne er det Gundersheimer som drikker best nå. Gundersheimer er dyrket på unge vinstokker i nabomarken til toppvinmarken Morstein. I munnen er det nesten en elektrisk følelse; en strålende balanse av syre, intensitet og pur frukt. Den er innbydende og aromatisk av fersken, sitrus, kalkmineralitet og blomster. God kompleksitet og stor drikkeglede i dag, men også med konsentrasjon til å ligge i kjelleren noen år til. 92 poeng. Denne kan du for eksempel drikke mens du venter på at Westhofener skal bli mer tilgjengelig.

Westhofener på sin side er nemlig en rikere og moden vin med aroma av gule epler, fersken, sitron, kalk og blomster. En stor del av druene er hentet fra anerkjente Morstein GG og Brunnenhäuschen GG-markene. Vinen smaker i retning disse toppmarkene, og viser Wittmanns presisjon i vinmakingen. En topp vin. Det er en vin som fortjener et par år i kjelleren – en super kjellerkandidat. 91+ poeng.

Niersteiner er også laget fra utvalgte GG-marker som Wittmann har valgt å deklassifisere. Her er det et rødlig jordsmonn med høyt jerninnhold, som setter et varmere og krydret preg på vinen. Klar og frisk frukt med sitrus, appelsinskall, kalkstein og varme kryddere. Rikere midtparti med tørr og lang avslutning. En deilig vin. 90 poeng.

Alle vinene har sitt unike særpreg (de oppleves ganske distinkte smakt ved siden av hverandre), men den rimelig prisen på omkring 400 kroner er en fellesnevner. Det er bra for drikkegleden du får nå, men tilleggsverdien, når du regner med lagringsdyktigheten i topp riesling som dette, gjør Wittmann 2022 til en no-brainer. Merk deg produsenten neste gang du passerer en av de blå etikettene på polet.

Finansavisens vineksperter

  • Ole S. Berg er utdannet sommelier, har ti års fartstid som Head Sommelier i Fursetgruppen og var finalist i Junior Wine Awards i 2020. Ole studerer WSET Diploma og i tillegg til å være vinekspert for Finansavisen jobber han til daglig i Vinify.
  • Jon Trygve Hegnar er utdannet sommelier, studerer WSET Diploma og er til daglig operasjonell direktør i Hegnar Media. 

For innspill til vinartikler i Finansavisen kontakt oss på vin@finansavisen.no.