<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
BOBLER: Denne champagnen har en prislapp på under 500 kroner.  Foto: Ole Edvard S. Berg

En perfekt Champagne til rakfisk eller pinnekjøtt

Chavost leverer topp kvalitet for prisen. Akkurat nå finnes det rett over 100 flasker igjen av denne ettertraktede champagnen. 

Publisert 8. des. 2023 kl. 20.55
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 420 ord

Stilen i Champagne har gjennomgått betydelige endringer de siste årene. Det er en stadig økende interesse for økologisk druedyrking og tørrere stiler, samt produksjon av mer vintage champagne – og da ikke bare av de beste årgangene. I denne bølgen har kooperativet Chavost utmerket seg. Til tross for økende oppmerksomhet er prisene foreløpig rimelige, men tilgjengeligheten er en utfordring. Dette til tross for at over 100.000 flasker produseres årlig fra litt over fem hektar med vinmarker. Vi ble derfor svært glade da vi oppdaget at Chavosts Blanc d'Assemblage Cuvée er tilgjengelig på flere vinmonopol.

Smaksbeskrivelse:

 
  • Frisk og fruktig på nese med aroma av modent gult eple, kalk, sitron, underliggende røde bær og blomster. Frisk ankomst på smak med fast tekstur, delikat autolysepreg og sødmefulle krydder fra eikelagring. Lang og tørr på avslutningen.
  • 90 poeng. 

Blanc d'Assemblage Brut Nature er produsentens innstegsvin som leverer topp kvalitet for prisen. En blanding av 50/50 Pinot Meunier og Chardonnay fra vinstokker opptil 60 år gamle. Champagnen imponerer med sin friske karakter, aroma av gult eple, kalk, blomster, delikate kjekspreg og underliggende røde bær. Vinen er «brut nature,» noe som betyr at den er laget helt uten tilsetting av sukker. Dette bidrar til en tørr og ren karakter som fremhever den kalkaktige mineraliteten i avslutningen.

Chavost skiller seg ut i den nye stilen av champagne som et kooperativ, ledet av unge Fabien Daviaux. Vinmarkene ligger i Coteaux sud d'Epernay, et område midt i Champagne-regionen som har vært under radaren for de fleste.

Tilgjengelig på følgende vinmonopol: 

 
  • Oslo, Vinderen
  • Oslo, Alna
  • Oslo, Røa
  • Asker, Holmen Senter
  • Trondheim, City Syd
  • Tromsø, Langnes

Kooperativet ble opprinnelig dannet av 20 druedyrkere. Etter at Fabien Daviaux tok over i 2019, har produksjonen beveget seg i en mer moderne retning. Vinmarkene er lagt om til økologisk drift. Champagnen er basert på frukt kun fra enkelte årganger, og lages helt uten tilsatt sulfitt. Vinene lagres på gjærrestene i cirka to år, noe som gir et tydelig autolysepreg med aroma av kjeks og bakst, men ikke lenge nok til å lovlig klassifisere vinen som vintage.

Med litt under 20.000 flasker produsert årlig og pris under 500 kroner, tilbyr Blanc d'Assemblage Brut Nature en god champagne-opplevelse for prisen. Den er perfekt egnet til rakfisk eller pinnekjøtt, eller du kan spare den til nyttårsfeiringen – hvis du klarer å motstå fristelsen så lenge.

Har du ikke sikret deg noen flasker allerede, ville jeg ikke ventet for lenge. Det finnes nå rett over 100 flasker tilgjengelig fordelt mellom Vinderen, Alna, Røa, Holmen senter, Trondheim City Syd og Tromsø Langnes.