<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Nikolai Haram Svorte i aksjon under Norsk vinkelnerforening sin kåring av Norges beste vinkelner 2024. CF Wesenberg

Norgesmesterens favoritter på Vinmonopolet

4. februar ble Nikolai Haram Svorte kåret til Norges beste vinkelner for andre gang på rad. Her er hans tre beste anbefalinger på Vinmonopolet.

Publisert 9. feb. 2024 kl. 14.49
Oppdatert 9. feb. 2024 klokken 15.00
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 777 ord

Nikolai Haram Svorte har flere års erfaring som Head Sommelier for Michelin-restauranten Speilsalen på Hotell Britannia i Trondheim, men begynner nå for vinimportselskapet Remuage by Moestue. Til tross for hans unge alder har Svorte en imponerende CV både med utdannelsen WSET Diploma og finaleplass i Nordisk Vinkelnermesterskap 2023.

Norgesmesterens tre poltips

 

Doyard Vendémiaire Blanc de Blancs Brut 2017

 • Varenummer: 15364101
 • Pris: 614 kr
 • Tilgjengelig: Seks flasker på Aker Brygge og på bestilling

Sakkie Mouton Sand Erf 2023

 • Varenummer: 13757201
 • Pris: 619,70 kr
 • Tilgjengelig: Skøyen, Carl Berner og Bergen (Fyllingsdalen) og på bestilling.

Ernest Vineyards Cleary Ranch Pinot Noir 2021

 • Varenummer: 16634201
 • Pris: 729,90 kr
 • Tilgjengelig: Sandnes (Kvadrat) og på bestilling

Champagnetipset

Ser du etter champagne anbefaler Svorte Doyard Vendémiaire Blanc de Blancs Brut 2017, som er en frisk årgangschampagne på chardonnay-druen. Druene er hentet fra lavtytende planter i premier cru-kommunen Vertus, hvor produsenten holder til, samt vinmarker i grand cru-kommunene Le Mesnil-sur-Oger, Oger, Avize og Cramant.

Vinen lages på en miks av ståltank og gamle eikefat, og lagres på bunnfall i flasken i fire år.

– Her finner du topp fruktkvalitet, nøye seleksjon og noe lavere trykk enn normalt, som bidrar til vinens ekspressive frukt og regionens kalkaktige signatur, forklarer Svorte. 

– Dette er en meget allsidig champagne, som fint kan nytes alene eller for eksempel sammen med salte vafler, kveiteremulade med hylleblomst og løyrom. Vinen har konsentrasjon til å lagres i 5-7 år, men gir mye glede allerede nå. Jeg har aldri fått flere positive tilbakemeldinger på en apéritifchampagne i Speilsalen, forklarer han videre. 

Liten produksjon

Av hvitvin trekker Svorte frem en mindre kjent vin fra den sør-afrikanske vinprodusenten Izak Mouton blant sine hvite favoritter, med vinen Sakkie Mouton Sand Erf 2023

– Izak Mouton er et av de fremste talentene i Sør-Afrika, og dette er viner som demonstrerer en slankere og lysere stil enn det mange assosierer landet med, forklarer han.

Nikolai Haram Svorte ble Norges beste vinkelner (igjen) den 4. februar 2024. CF Wesenberg

Vinen Sand Erf kommer fra en knøttliten vinmark i Koekenaap, beliggende nær Atlanterhavet. Druesorten er vermentino, som er mer vanlig å finne på Korsika og Sardinia, men benyttes her til å produsere en av Sør-Afrikas mest unike hvitviner.

– Vinen har en beskjeden alkoholprosent på 11,5 prosent, delikat aromatikk og en salt munnfølelse, sier Svorte.

Druene høstes i to omganger, hvor den ene presses umiddelbart og den andre knuses og får tolv timer skallkontakt før fermenteres i ett enkelt 300-liters nøytralt eikefat. Videre lagres den i fire måneder og tappes uten klaring eller filtrering. Totalproduksjonen er på under 400 flasker.

Svorte sier dette er en vin som passer perfekt til elegant sjømatretter.

– I Speilsalen serverer jeg den med pannestekt kamskjell fra Frøya, syltet knutekål, selleri- og eplepuré, kamskjell-XO og en luftig tindvedsaus. Den kan utvilsomt lagres i 3-5 år. Men har nå en åpen, sjarmerende, ungdommelig frukt som gjør det vanskelig og kanskje egentlig unødig å vente, sier han. 

Parfymert pinot 

Også på rødt anbefaler Svorte en vin fra den nye verden, nærmere bestemt Sonoma County i California, nemlig Ernest Vineyards Cleary Ranch Pinot Noir 2021

Produsenten Ernest Vineyards lager her en vin fra vinmarken Cleary Ranch, elleve kilometer unna Stillehavet, hvor kjølig vind og tåke bidrar til en lang vekstsesong.

Svorte mener dette er en av de beste pinotene fra den nye verden. 

– Klimaet her gir druer med fullkommen, parfymert frukt samtidig som syrenivået er ivaretatt. Et perfekt utgangspunkt for vinmakeren Joseph Ryan som på elegant vis produserer noen av de mest interessante pinot noir-vinene utenfor Europa, sier Svorte. 

Californias varierte klima gir mulighet for å finne autentiske, stedsegne viner med moderate alkoholnivåer - så lenge man fanger opp de riktige områdene og produsentene.

Svorte mener denne vinen bør nytes til and eller kylling, men at den også kan være et godt følge til rikere sjømatretter.

– I Speilsalen har jeg servert den med kveite fra Averøy stekt på toast og glasert med fermentert shiitake og kylling, sammen med en temperert salat på perleløk, sjalottløk og ramsløk. Retten fullføres med to sauser; en syrlig smørsaus med bergamot og en mørk stekesjy laget av kveite og shiitake, sier han.

– Vinen kan fint lagre i 5-7 år for et mer jordlig og komplekst smaksbilde. Men drikker godt med den umiddelbare parfymerte frukten den har nå, avslutter han.

Finansavisens vineksperter

 
 • Ole S. Berg er utdannet sommelier, har ti års fartstid som Head Sommelier i Fursetgruppen og var finalist i Junior Wine Awards i 2020. Ole studerer WSET Diploma og i tillegg til å være vinekspert for Finansavisen jobber han til daglig i Vinify.
 • Jon Trygve Hegnar er utdannet siv.øk fra NHH, sommelier, studerer WSET Diploma og er til daglig operasjonell direktør i Hegnar Media. 

For innspill til vinartikler i Finansavisen kontakt oss på vin@finansavisen.no.