<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Godt drueår, men dårlig salg for franske vinbønder

Fjorårets druehøst var svært god for franske vinbønder, men etterspørselen etter fransk vin synker både hjemme og i utlandet.

    Publisert 30. mars 2024 kl. 10.01
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 259 ord
    Frankrikes vineksport faller, og det samme gjør salget av vin til franskmenn.  Foto: Frank May / NTB

    I 2023 ble det produsert 48 millioner hektoliter vin i Frankrike, og det var en økning på 4 prosent fra året før.

    Sammenlignet med gjennomsnittet for årene 2018 til 2022 var økningen på 8 prosent.

    Målt i volum falt imidlertid eksporten av såkalt opprinnelsesbeskyttet vin med 7 prosent i fjorårets siste kvartal. Eksporten av øvrig fransk vin falt i samme kvartal med hele 16 prosent, viser tall fra det franske landbruksdepartementet.

    Eksporten av fransk konjakk falt med 18 prosent og champagne-eksporten falt med 17 prosent.

    Drikker mindre

    Inflasjon får mye av skylden for eksportnedgangen, som kommer samtidig med at franskmenn drikker mindre vin.

    Vinsalget til franskmenn falt med 4 prosent i 2023, og nedgangen var like stor året før.

    I 2023 ble det solgt 9 prosent mindre rødvin i Frankrike, mens det ble solgt 4 prosent mindre hvitvin og 2 prosent mindre rosévin.

    Klimaendringene gjør ikke framtidsutsiktene lysere for franske vinbønder.

    Kan bli uegnet

    En ny studie, publisert i tidsskriftet Nature Reviews Earth & Environment , viser at opptil 70 prosent av dagens vinregioner i verden kan bli uegnet for produksjon dersom verden ikke når klimamålene og bremser den globale oppvarmingen.

    Klimaendringene fører til langvarig tørke, hyppigere hetebølger og mer ekstremvær. Det vil ifølge forskerne ramme flere av dagens vinproduserende regioner hardt.

    Det fins imidlertid også vinnere. Mellom 11 og 25 prosent av dagens vinregioner kan oppleve økt produksjon som følge av stigende temperatur, og nye områder lenger nord kan bli velegnet for drueproduksjon.

    – Man vil fortsatt kunne produsere vin nesten hvor som helst, men vi har undersøkt økonomisk lønnsom produksjon av kvalitetsvin, sier Cornelis van Leeuwen, som har ledet studien.

    NTB