<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
+ mer
Nye Grande Cuvée 172 Foto: Ole S. Berg

Kostbar - men noe av det beste du kan drikke på 17. mai

Krug har i over 170 år produsert vin i kjelleren under familiehuset i Reims. Nå går produsenten gjennom historiske endringer. Med lansering av den nye Grande Cuvée 172 åpnet også dørene til et splitter nytt vineri i Ambonnay.

Publisert 10. mai 2024 kl. 09.13
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 957 ord

Grande Cuvée 171, fra fjorårets lansering, er vinen fra Krug som i dag er tilgjengelig på Vinmonopolet. Den er basert på den prestisjefulle 2015-årgangen, blandet med tolv ulike årganger tilbake til 2000.

Til 2.580 kroner er det en kostbar Champagne, men dette er noe av det beste du kan drikke til 17. mai-feiringen. Vinen er også utrolig allsidig til mat og passer spesielt godt til rike og fetere retter. Med andre ord: en garantert innertier til 17. mai-frokosten.

Vinen er generøs i stilen, med aroma av bakt eple, sitron, kalk, hasselnøtter, mandler og lett sødmefullt krydderpreg. På smak har den god intensitet og dybde, med frisk syre og fine bobler som sitter lenge i ettersmaken. 

ÅPNING: Krugs nye vineri i Ambonnay. Foto: Ole S. Berg

Nytt vineri

Etter syv år med planlegging og konstruksjon tok det nye vineriet imot sine første druer i fjor, til 2023-årgangen. Når vi kommer inn i det massive bygget føles det som vi forlater Champagne og trår inn i et moderne vineri i Napa Valley.

Her er ingenting overlatt til tilfeldighetene. Avanserte ståltanker, nye maskiner for rengjøring av eikefatene og smidige løsninger for å forbedre logistikken. Mye ligger i detaljene: Til og med hjulene på trallene bærer den mørke kirsebærfargen som smykker etikettene på Krug Vintage.

– Vi forsøkte så godt vi kunne å forme bygget som en K, men det lot seg ikke gjøre. Så vi endte opp med en H, forteller vinmakeren Julie Cavil til Finansavisen med et smil.

AVANSERT: Underjordisk kjeller for fermentering. Foto: Ole S. Berg

Vil ikke å øke produksjonen

Vineriet er døpt «Joseph 2.0» etter grunnleggeren Joseph Krug. Bak bygget ligger den lille 0,68 hektar monopol-vinmarken Clos d'Ambonnay. Plasseringen her i Ambonnay er ingen tilfeldighet. Druer fra Ambonnay er nemlig brukt i hver eneste Grande Cuvée siden første lansering i 1843.

Åtte temperaturkontrollerte kjellere er bygget for å holde de små 205-liters eikefatene som vinene modnes på. Hele prosessen fra ankomst av druene til ferdig flasking vil foregå i det nye vineriet. Videre modning på flaske vil fortsette i de gamle kjellerne i Reims.

– Vi hadde 4.300 eikefat i det gamle vineriet, og vi har like mange i dette. Hos oss handler alt om individualitet. Derfor bruker vi små eikefat for lagring av alle de ulike vinene. Dette er ikke for å tilføre smak av eik til vinen. Vi smaker og kontrollerer hvert eneste fat. Så om vi hadde økt produksjonen, ville vi klart å beholde den samme kontrollen, forteller Cavil.

VENTETIDEN: Eikefat for modning av vin. Foto: Ole S. Berg

Krug er hemmelighetsfulle omkring antall flasker de produserer i dag. Med det nye produksjonslokalet på hele 9.500 kvadratmeter, kan det imidlertid virke som produksjonen vil øke noe i kombinasjon med det gamle vineriet.

Endrer ingenting

– I det gamle vineriet måtte vi flytte rundt på fatene for å få plass til prosesser som flasking. Det slet på både fatene og arbeiderne. Kombinert med de uregelmessige temperaturene var det mine største bekymringer. For Krug vil ingenting endre seg i det nye vineriet, kanskje utenom smilet på de ansatte som jobber her.

Tiden vil vise om vinene til Krug endres noe, men resultatet vil vi først se om syv år når deres Grande Cuvée 179ème Édition, basert på 2023-årgangen, blir lansert.

UTENDØRS: Det nye vineriet sett fra vinmarken Clos d'Ambonnay. Foto: Ole S. Berg

Ny Grande Cuvée

Snart lanseres Grande Cuvée 172 i Norge. Den nye Cuvéen er basert på 2016-årgangen som startet regnfullt, men hentet seg inn mot innhøsting og har produsert vin av topp kvalitet. Vinen fremstår noe friskere i utrykket sammenlignet med Cuvée 171, men bærer fortsatt den rike og balanserte signaturen til Krug. 

Aroma av ristet brioche, nøtter, sødmefull bakst og sitron. Kremet tekstur og frisk syre som løfter den rike smaken og vedvarer i en lang avslutning. Grande Cuvée 172 er sammensatt av 146 ulike reservéviner fra elleve årganger; halvparten fra 2016 og de resterende helt tilbake til 1998.

Smaksnotat

Krug Grande Cuvée 171

Generøs og rik stil. Aroma av bakt eple, sitron, kalk, hasselnøtter, mandler og lett sødmefullt krydderpreg. God intensitet og dybde på smak, med frisk syre og fine bobler som sitter lenge i ettersmaken.

  • Poeng: 93.
  • Varenummer: 354501.
  • Pris: 2.580 kroner. (Tilgjengelig i butikk på Majortuen, Briskeby, Steen & Strøm, Storo m.fl.)

Krug Grande Cuvée 172

Friskere i utrykket sammenlignet med Cuvée 171, men bærer fortsatt den rike og balanserte signaturen til Krug. Aroma av ristet brioche, nøtter, sødmefull bakst og sitron. Kremet tekstur og frisk syre, som løfter den rike smaken og vedvarer i en lang avslutning.

  • Poeng: 94.
  • Pris: 2.580 kroner. Lanseres på vinmonopolet i juli.