<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

En fantastisk bordeaux

Siden 2010 har Carmes-Haut Brion gått igjennom store endringer, og vinene er bedre enn noen gang.

Publisert 6. sep. 2024
Oppdatert 6. sep. 2024
Lesetid: 4 minutter
Artikkellengde er 4 ord
Article lead
+ mer
lead
Château Les Carmes-Haut Brion: En bordeaux i toppklassen, fra urban vinmark. Foto: Ole S. Berg
Château Les Carmes-Haut Brion: En bordeaux i toppklassen, fra urban vinmark. Foto: Ole S. Berg

Château Les Carmes Haut-Brion ligger på vestbredden til Bordeaux i Pessac-Léognan, rett sør for Médoc. Tilbake til 1500-tallet lå de under samme eier som naboslottet Château Haut-Brion. 

I 2010 ble slottet kjøpt av Pichet-familien, og siden har det skjedd drastiske endringer med nye vinmakere, nytt vineri og nye teknikker. 

Hva gjør denne vinen så spesiell?

Les Carmes Haut-Brion er produsert utelukkende fra en enkeltvinmark på syv hektar med navn «Clos de Carmes Haut-Brion». Produksjonen av denne vinen vil derfor aldri øke, og etter hvert som kvaliteten på disse vinene blir kjent for flere, er det naturlig å tenke at prisene vil øke. 

Produsenten er også den eneste i Bordeaux som lager toppvinen sin utelukkende fra én vinmark midt i Bordeaux by.

Smaksnotater

Les Carmes Haut-Brion 2019, Bordeaux, Frankrike
Dyp og konsentrert vin, med modne mørke bjørnebær og solbær, plomme, kaffe, lær, jord og krydder. Med intensiteten på nesen forventer man en kraftig og ung vin, men vinen overrasker med fin tekstur, bløt frukt og fine, delikate tanniner som er imponerende godt balansert. Vinen fremstår overraskende elegant og nærmest vektløs på smak, men uten å mangle konsentrasjon eller dybde. Vinen er laget på en blanding av 42 prosent cabernet franc, 31 prosent cabernet sauvignon og 27 prosent merlot, med 24 måneder lagring på 84 prosent nye eikefat.

  • Poeng: 96.
  • Kontakt importør for pris og bestilling.

Les Carmes Haut-Brion 2020, Bordeaux, Frankrike
Dyp og generøs karakter med både modne mørke og røde bær, plomme, kaffe, krydder, fioler, urter og lakris. Konsentrert og bløt smak, med en tydelig, men integrert tanninstruktur og lang ettersmak. Denne er en stor vin som gjerne kan ligge fire år eller lenger i kjelleren, men også gir mye i dag. Vinen er laget på en blanding av 40 prosent cabernet franc, 34 prosent cabernet sauvignon og 26 prosent merlot med 24 måneder lagring på 80 prosent nye eikefat.

  • Poeng: 96 (+).
  • Varenummer: 16833401.
  • Pris: 1.699 kroner.

2021 Les Carmes Haut Brion, Pessac-Léognan, Bordeaux, Frankrike
Løftet og frisk på aroma, med friske blomster, pepper kombinert med modne kirsebær, solbær og jordlige toner. På smak har vinen en frisk og syrlig ankomst, med god konsentrasjon og dybde. Velintegrert tekstur med fine tanniner som sitter lenge, kombinert med den modne frukten i en lang avslutning. Vinen er laget på en blanding av 40 prosent cabernet franc, 35 prosent cabernet sauvignon og 25 prosent merlot, med 24 måneder lagring på 70 prosent nye eikefat.

  • Poeng: 94.
  • Pris: Kontakt importør for pris og bestilling.

Kjølig årgang fra urban vinmark

Den urbane beliggenheten i Bordeaux gir et varmere mikroklima, som er en stor fordel når man ønsker å oppnå høy modenhet på druene. Denne vinmarken høstes typisk ti dager tidligere sammenlignet med vinmarkene utenfor byen. Det litt varmere klimaet her hjelper også i årganger hvor vårfrosten truer vinmarkene, noe som regelmessig er en utfordring i Bordeaux. 

Spesielt i 2021-årgangen, som var preget av frost, sykdom og kulde, var dette en klar fordel. Les Carmes Haut-Brion 2021 viser en løftet og frisk aromatisk profil som er typisk for årgangen, men har også konsentrert frukt kombinert med blomster, pepper og jordlige toner. 

På smak har vinen både frisk syre og dyp fruktkonsentrasjon med fine tanniner. Det er en utrolig vellaget vin som gir veldig mye nå, men den vil også lagre godt over de neste femten årene.

Uvanlige teknikker

Også i vineriet skiller Les Carmes Haut-Brion seg fra naboene sine. Vinene består alltid av en høy andel cabernet franc-druer sammen med cabernet sauvignon og merlot. Noe spesielt med vinproduksjonen er at de bruker en stor andel hele drueklaser med stilk under fermenteringen. Dette er høyst uvanlig i Bordeaux, men er vanlig i andre regioner som Bourgogne og nordlige Rhône. 

Målet er ikke å tilføre aroma eller smak av stilk, men å ivareta den friske karakteren til vinen. Stilkene absorberer også noe av alkoholen som bidrar til en mer elegant og tilgjengelig stil.

Tilgjengelige toppviner fra rike årganger

Vinifikasjonen foregår på en kombinasjon av ståltank, sement og store eikefat, med videre lagring på både eikefat og amfora krukker. Kombinasjonen av helklasefermentering, forsiktig ekstraksjon og ulike lagringsbeholdere gjør at vinene fremstår åpne med en aromatisk profil og fine tanniner, uten at de mangler tekstur og konsentrasjon for videre lagring. 

Denne kombinasjonen mellom dybde, balanse, eleganse og tekstur er akkurat hva vi ser etter i en topp Bordeaux, og det viser seg veldig godt i både 2019- og 2020-årgangene her.

Vi smakte nylig seks årganger av denne vinen, og det var 2019 og 2020 som pekte seg ut som de beste for oss. Les Carmes Haut-Brion 2019 har en dybde og konsentrasjon med moden frukt og krydder. Vinen er overraskende elegant på smak, med bløt tekstur, balansert syre og fine, velbalanserte tanniner. Vinen fremstår nærmest vektløs på smak, uten at den mangler konsentrasjon og dybde.

2020-årgangen har en tilsvarende generøs karakter, og enda mer konsentrasjon på smak sammenlignet med 2019-årgangen. Dette er en stor vin, og skulle vi lagt én vin i kjelleren er det denne – fra fire til tredve år. 

2020 er tilgjengelig på polet til 1.699 kroner, og flere årganger kan bestilles ved å kontakte importør.