<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
lead
lead
Foto: Eivind Yggeseth

Dette er den velkjente cocktailbarens nye meny

Himkoks høstmeny kobler cocktails med musikk – og samtidig lanseres en helt spesiell akevitt.

Category iconMat og drikke
    Publisert 29. sep.
    Lesetid: 3 minutter

    – Det er første gang Linie Aquavit inngår samarbeid med en annen akevitt som fraktes jorden rundt med Wilhelmsens skip, sier Maroš Dzurus, bar manager på Himkok, som er rangert som verdens tiende beste cocktailbar av prestisjetunge The World’s 50 Best Bars.

    Bartenderen: Maroš Dzurus er bar manager på Himkok i Oslo. Foto: Eivind Yggeseth

    Himkok produserer sitt eget brennevin og har nå fått tilbake det første partiet med akevitt som har fått krysse ekvator. Ifølge master blender Morten Paulsen i Anora-gruppen (tidligere Arcus) som markedsfører Linie, har reisen “forvandlet den blanke, ulagrede Himkok-akevitten til en gyllen væske. Bevegelsene fra havet i kombinasjon med variasjon i temperatur og luftfuktighet fra de ulike regionene på reisen bidrar til en raskere og annerledes fatmodning enn på land. Kryddernotene er rundet av og integrert. I tillegg bidrar sherryfatene med et elegant og avrundet lag med eikenoter, vanilje, karamell og hint av tørket frukt.”

    Det er denne special edition-akevitten – som bærer navnet Himkok X Linie Aquavit – teamet på Himkok har lagt til grunn for en av 13 nye cocktails som presenteres på årets høstmeny, satt sammen av researchteamet ledet av Paul Voza og bartenderne. Drinken heter Quince og er komponert av seniorbartender Sebastian Sandvik. Han har latt seg inspirere av norsk høst og dens søte, jordlige aromaer, og tilført whisky, bananlikør, kvede og ingefær.

    Drinken: Quince, som servert på Himkok. Foto: Eivind Yggeseth

    Vi er på plass i baren for å lure oppskriften ut av Dzuruz, som deler villig vekk, men presiserer at Quince er en krevende cocktail å lage hjemme. Skulle du ikke lykkes, foreslås et personlig oppmøte i stedet slik at de drevne bartenderne på Himkok kan gjøre jobben for deg.

    Ny meny

    Om du i tillegg er glad i musikk, skal du vite at de 13 drinkene på den ferske menyen ledsages av 13 spesialskrevne sanger fra artister tilknyttet norskavdelingen til Sony Music. Disse kan du høre via en egen QR-kode, og iblant kan du slumpe til å høre noen av dem på Himkok uten at låtene vil sette noe stort preg på musikkutvalget.

    – Artistene fikk frie tøyler til å lage det de ville, inspirert av de nye drinkene. Vi lager gjerne menyene et år i forkant, så alt var klart da vi tok kontakt med Sony. Det har blitt mye fin musikk, synes Dzuruz.

    Quince

    INGREDIENSER

    • 25 ml Himkok X Linie Aquavit
    • 20 ml DeKuyper banana liqueur
    • 10 ml Jameson Black Barrel
    • 10 ml brewed ginger (ingefærbrygg)
    • 60 ml Quince Cordial (kvedebrandy)

    METODE

    Bland ingrediensene med en rørepinne og hell over i et avkjølt glass.

    Houseduoen Mat Duo har satt musikk til drinken Quince, og har fått med seg afri (med liten a, må ikke forveksles med Arif) som gjestevokalist på låten “Sippe”.

    – Drinken ga oss en sprudlende følelse som vi har villet gjenskape i låten, sier Aleksander Fjell Risvik med kunstnernavnet Midjefigur, den ene halvdelen i Mat Duo. Blant de andre artistene som har bidratt med musikk til Himkoks nye meny er Erika Norwich, Mari Bella og Sander Systad.

    – Det er alltid en utfordring å skape menyene, forteller Maroš Dzurus, som har vært med fra Himkok åpnet dørene første gang i 2015. 

    – I disse ni årene har vi i stor grad benyttet oss av de samme norske og nordiske ingrediensene, men med forskjellige innfallsvinkler og vrier. Det er morsomt, men krevende, og vi kan la oss inspirere av alt mulig, også gjestenes forslag som da vi laget en “Skolebrød Old Fashioned” i fjor.

    Her kan med andre ord alt skje, men nå handler det om akevitt.