Article lead
lead
GAMMEL TRAVER: Asia Aker Brygge har, på mystisk vis, klart å unngå det største turistfelle-stempelet. Og interiøret innbyr til intim hygge vinterstid. Om sommeren er det liv og røre, og et perfekt sted å bedrive aktiviteten people spotting.  Foto: Finansavisen

Lunsjguiden: Fiskekrise på bryggekanten

Det tegner ikke godt når edamamebønnene var måltidets vinner, men likevel hadde den gamle traveren på Aker Brygge gjemt noen ess i ermet.

Publisert 14. des. 2024
Lesetid: 4 minutter

Det er enkelt å stemple Asia som en turistfelle på Aker Brygge. Det er en av de første restaurantene det er mulig å ramle innom på bryggekanten, enten du kommer med en elektrisk ferge fra Nesodden, med trikk eller apostlenes hester fra sentrum fordi du er klar for en byggesleng.

– Det er hyggelige lokaler, flammer i peisen og vi ble ønsket varmt velkommen, sier Long og fortsetter med positivt fortegn:

– Jeg er så lei av å fryse på hovedstadens restauranter, men her er det virkelig lunt og deilig, sier hun og vrenger fornøyd av seg kåpen.

Men restaurantens nøkkeltall roper ikke akkurat fornøyd. Likviditeten og lønnsomheten er blodrøde og har fått merkelappen «ikke tilfredsstillende», mens soliditeten er markert som «tilfredsstillende» grunnet mengden eiendeler. I fjor tapte selskapet, med Drueklasen i spissen, 3,4 millioner kroner av en omsetning på 66,9 millioner kroner.

Edamame-lykke

De bestiller grillede edamamebønner med røkt salt og lime som en snack, hver sin bao bun til forrett, og en Asia pad thai og en crispy dorade til hovedrett.

ASIA Aker Brygge

Har et bredt utvalg av små og mellomstore retter til lunsj, enten du er veganer, sjømatelsker eller kjøtteter. Østens mattradisjoner spiller en viktig rolle, men rettene havner likevel på den sikre og lite eksperimentelle siden. Godt utvalg av snacks og deleretter.

Oppmerksom service og god stemning. Men måltidet gikk ikke knirkefritt, hverken på kjøkkenet eller underveis.

Terningkast 4

Sted: Stranden 1, Aker Brygge

Pris lunsjretter: 148–345 kroner.

Tid før maten kom: Åtte minutter.

Besøkt: 6. desember.

Etter åtte minutter dukker edamamebønnene opp sammen med en deilig røyklukt. De prøvespiser hver sin unge soyabønne, flambert med japansk risvin og tilsatt rause mengder salt.

– Kanskje topp tre av edamamebønneopplevelser jeg har hatt tidligere, sier Short og slikker seg langt fra diskret på fingrene.

SAKE FLAMED EDAMAME: Måltidets høydepunkt. Foto: Finansavisen

Long hiver seg på fornøyd-bussen, men blir raskt kastet av igjen. For ikke lenge etter dukker servitøren opp med både buns og hovedretter, til tross for at de var klare i sin bestilling: Buns som forrett. Ikke tilfredsstillende.

– Nå må jeg velge om min Bao bun med tempura portobellosopp, spicy spirer og chimichurri eller min grillede fisk med urtesalat og tom yum-saus skal spises kaldt. Dette er minus i margen, sier Long, og gyver løs på sin varme bun først.

TEMPURA PORTOBELLO MUSHROOM BAO BUN: Ganske gode, men når ikke opp mot tilsvarende hos Genji i Prinsens gate. Foto: Finansavisen

– Den litt søte, dampede bollen er myk og fin, men faktisk synes jeg fyllet er litt kjedelig, fortsetter hun og setter det hele i kontekst:

– Det er ikke så lenge siden vi besøkte den japanske restauranten Genji i Prinsens gate, og der smakte tilsvarende buns helt fantastisk.

– Godt oppsummert, sier Short, som straks skal gi sin wokede økologiske kylling fra Hovelsrud, risnudler, vårløk og peanøtter en sjanse. Pinnene velger hun å la ligge til fordel for kniv og gaffel.

Fiskekrise

– Stor porsjon, perfekt krydret og frisk vårløk. Heldigvis er jeg glad i peanøtter, så dette kunne jeg gjerne spist igjen, men egentlig synes jeg dette var i overkant Polly Overload. Neste gang ber jeg om adskillig færre penøtter til topping.

ASIA PAD THAI: Stor porsjon og en vinner for dem som setter pris på store mengder peanøtter. Foto: Finansavisen

For Long har hele måltidet vist en synkende kurve fra toppunkt, via sadelpunkt til bunnpunkt. Vagt husker hun noe om første- og andrederiverte fra studietiden, men skyver det vekk til fordel for en harang om det som ligger skjult under en gedigen busk med koriander.

– For det første er fisken lunken. Det kan skyldes klønete servering, men det får jeg aldri vite – for jeg skal aldri bestille dette igjen. Sausen er så sterk at proteinene på tallerkenen kunne vært hva som helst. I dette tilfellet dorade - eller gullbrasme, en saltvannsfisk med hvitt, delikat kjøtt og mild smak, men som ikke en gang fikk spille annenfiolin på grunn av den kruttsterke sausen. På den positive siden må jeg si at jeg er god og varm. Peiskos er hyggelig, og jeg er blant dem som virkelig liker koriander.

CRISPY DORADE: Lunken fisk servert med enorme mengder koriander og en saus som effektivt satt en stopper for hele smaksopplevelsen. Foto: Finansavisen

Hun lar Short ta seg av terningkastet denne gangen, vel vitende om at hun selv er i overkant negativ mot slutten av et faktisk riktig så hyggelig måltid i flotte omgivelser. Og i løpet av lunsjen gikk også lokalet fra å være tomt til å bli tilnærmet smekkfullt.

– Hadde kokken hatt innertier med din hovedrett, ville det kanskje blitt en femmer, men i dag var det var for mye å plukke på. Vi ender på terningkast fire for denne førjulsopplevelsen – heldigvis uten en eneste irriterende julelåt som lydspor.

Bli automatisk varslet om Lunsjguiden
Bruk Finansavisen-appen for iOS og Android
Finansavisen
Lunsjguiden
Her er seks restauranter…