Denne drinken er perfekt til nyttårsaften
Anne Maurseth fra nyåpnede Bar Sparta i Oslo sentrum er sikker i sin sak; en Vesper Martini pimpet opp med Oscietra-kaviar er en sikker vinner til nyttårsfesten.
– En Vesper Martini har vodka i tillegg til gin, og vodkaen er med på å avrunde smaken fra einerbærene og den smaksprofilen gin gjerne har. Den står på menyen vår som “Dry Martini”, men det er altså ikke helt korrekt, forteller Anne Maurseth.
Da hennes venner Hanne Elvegaard og Dan-Michael Danino spurte om Maurseth ville jobbe i den nye vinbaren de skulle starte, svarte hun først nei, deretter kanskje, og til slutt “OK, da”. Kjent som en av hovedstadens mest profilerte bartendere – senest Andre til høyre (der hun for alvor inntok vertinnerollen som kler henne så godt) og nå nedlagte The Conservatory – var hun på vei ut av bransjen, men studiene hun hadde innledet, svarte ikke til forventningene. Dermed var veien tilbake til utelivet kort.
Anne Maurseth (36)
Barsjef, Bar Sparta
CV: Kjent fra en lang rekke barer i Oslo, blant annet Bar Boca, Pigalle, Andre til høyre og The Conservatory. Forfatter av Drinkboka (Aschehoug, 2022) som er til salgs på Bar Sparta – og selvsagt signeres på stedet.
I motsetning til Maurseths tidligere arbeidsplasser er Bar Sparta en ren vinbar og ikke en cocktailbar.
– Man kan få et lite knippe cocktails her og kun det. Men vi selger så å si alle vinene våre på glass, og vi har et veldig godt utvalg. Ved siden av baren har Hanne og Dan sitt eget vinimportfirma som gir oss veldig god tilgang på endel spesielle viner, forteller hun.
Fra januar vil Bar Sparta også ha enkel matservering. Marit Grøttan er ansatt som kokk, og hun vil sørge for at gjestene kan velge blant noen få retter innen sjømat, vegetar og kjøtt. Det vil handle om gode råvarer og det beste innen sesong, med en spartansk mengde komponenter.
– Krigerne i Sparta ble døpt i vin fremfor vann. Det skulle gjøre dem uovervinnelige, og ganske kule også, tror vi, sier Maurseth om navnet på den nye baren.
– Med cocktailene har jeg gått back to basics. Vi som jobber her begynner å trekke litt på årene, og det er hyggelig å gå tilbake til de gode, gamle klassikerne. Til enhver tid skal vi kanskje ha fire–fem drinker på menyen av typen Negroni og Bloody Mary, og martinien kommer alltid til å finnes her.
Dagens drink
Vesper Martini – du kan også bestille den uten kaviar på Bar Sparta – ble “oppfunnet” av James Bond i romanen Casino Royale fra 1953, der Bond ga den navn etter sin kvinnelige kollega Vesper Lynd. Det var forfatteren Ian Flemings overklassevenn Ivar Bryce som sto bak oppskriften. Den ble opprinnelig laget med vodka, gin og Kina Lillet, men denne vinbaserte aperitifen gikk ut av produksjon i 1985. Maurseth har eksempelvis erstattet den med en tørr italiensk vermut.
Vesper Martini
- 4,5 cl gin
- 2 cl vodka
- 1,7 cl tørr vermouth
- En splæsj med olivenlake
Rør sammen (eller shake som en klassisk Vesper Martini) og hell over i avkjølte cocktailglass. Ha i fire–fem dråper med dillolje og smør kanten av glasset med sitronzest.
Ha en skje med polsk (og ikke russisk) Oscietra-kaviar, ved siden av.
– Denne drinken er festlig på nyttårsaften, mener hun.
– Det har lenge vært en trend og en litt sånn kul greie, særlig blant bartendere, kokker og andre bransjefolk, å få en iskald vodkashot og en liten skje med Osciestra-kaviar på lanken. Denne martinien er en litt mer klassisk og elegant vri på dette.
– Men du kan ikke drikke for mange av dem. Det holder kanskje med én?
– Jeg vil si to. Det var noen som en gang sa at en Dry Martini “is like tits. One is too few, two is perfect, and three are too many”. Det tror jeg stemmer med denne også.
Maurseth forteller at hennes Vesper Martini – med kaviar – på bare få uker har rukket å bli en bestselger.
– Jeg hører at den florerer på Instagram, og det synes jeg er stas. Vi har til og med hatt gjester, ikke bare mine venner, som har kommet inn utelukkende for å prøve den fordi de har fått med seg at dette er en greie. Mer kaviar til folket!