Imponerende hvitvin endelig i Norge
Savoie lager noen av Frankrikes mest undervurderte viner. Denne uken ble to nye imponerende hvitviner tilgjengelig for bestilling.
På vei hjem fra en vintur i Champagne i sommer stoppet vi for lunsj på Restaurant Vantre i Paris. Her kom vi over en imponerende flaske hvitvin fra Savoie-regionen som ligger langs Alpene i Frankrike.
Vin fra Alpene
Savoie er en av de minste, og mest undervurderte, vinregionene i Frankrike. Vinmarkene her ligger spredt langs Alpene øst i Frankrike, fra Géneve i Sveits og ned til Chambéry i sør.
Regionen har en rik historie med vinproduksjon som går tilbake til romertiden. Da Savoie ble innlemmet i Frankrike i 1860 førte konkurranse fra andre vinregioner, samt vinlusen som herjet i Europas vinmarker noen år senere, til nedgang i produksjonen.
I dag er vinene fortsatt i skyggen av naboregionene Rhône, Jura og Bourgogne – men nå ser det ut til at Savoie virkelig våkner til liv igjen.
Første gang til Norge
Flasken som vi drakk, som er fra produsenten Domaine de Chevillard, er laget på den lokale druen Rousette, også kalt Altesse. Denne imponerte oss med en høy kvalitet for prisen, en unik og ren karakter, kalkaktig tekstur og godt integrert fedme, uten å være tilslørt av eik.
Vi ønsket å smake mer, men da produsenten ikke var representert i Norge tipset vi den norske importøren Belmonte om vinen. Denne uken ble to av deres hvitviner nå for første gang lansert på tilleggsutvalget til Vinmonopolet.
Naken vin på lokale druesorter
Vi reiste også ned til Savoie for å besøke Mathieu Goury som er mannen bak vinene.
Savoie er et veldig lovende vinområde som man bør følge med på i årene som kommer, noe Domaine de Chevillard er et veldig godt eksempel på. Produksjonen ligger helt sør i regionen nær byen Chambéry, hvor Mathieu Goury fokuserer på hvite og røde viner laget på lokale druesorter, dyrket fra økologisk sertifiserte vinmarker.
Selv om Mathieu Goury kommer fra en vinproduserende familie, så begynte han sin egen produksjon først i 2016. Vineriet er en utvidelse av Gourys hjem, og vinene er produsert med en minimalistisk og tradisjonell tilnærming. Minimal bruk av svovel, naturlig klarning, ingen filtrering og modning på brukte, store eikefat fra Alsace bidrar til å lage unike viner som ivaretar druens og områdets karakter. Strengt talt er dette et prakteksempel på naturvin, men vinene er både rene og klare.
Smaksnotater
Dom. de Chevillard Jacquère 2022
Tilgjengelig og frisk på aroma, med sitrus, frisk floralitet kombinert med flint, melon, urter. På smak har vinen en frisk og syrlig ankomst med god intensitet, velbalansert tekstur og en lang, syrlig og saltpreget avslutning.
- Poeng: 89.
- Varenummer: 18921601.
- Pris: 350 kroner.
- Bestilling: Kontakt Vinmonopolets kundeservice for bestilling.
Domaine de Chevillard Apremont Jacquère 2022
Rikere og dypere stil, med aroma av kjeks, sitrus, modne grønne epler, sjøluft, voks, melon og blomster. Bredere og rikere på ankomst, med frisk og løftende syre på midten. Presis, lang og rik avslutning.
Vinen kan med fordel modnes seks måneder til et år for bedre balanse, men den kan også lagres lenger.
- Poeng: 91.
- Varenummer: 18922001.
- Pris: 400 kroner.
- Bestilling: Kontakt vinmonopolets kundeservice for bestilling.
Kjølig og mineralsk stil
Hvitvinene som nå blir lansert er laget fra regionens mest plantede hvitvinsdrue; Jacquère. Begge er fra den varme 2022-årgangen, som er en fordel i Savoie-regionens kjølige klima og høytliggende vinmarker.
Produsentens innstegsvin er Dom. de Chevillard Jacquère 2022. Denne kommer fra en liten parsell på to hektar, plantet med gamle vinstokker på 450 meters høyde, på et jordsmonn bestående av leire og kalkstein.
Juicen modnes 24 måneder på eikefat, noe som tilfører noe vekt og tekstur til vinen, men uten aroma av eik. Vinen er utrolig frisk, åpen og tilgjengelig, med en frisk og floral karakter, god intensitet og velbalansert tekstur med en presis og saltpreget karakter i avslutningen.
Vin for videre lagring
Dom. de Chevillard Apremont Jacquère 2022 kommer fra en liten parsell på én hektar fra regionens største cru ved navn Apremont. Denne vinen har en rikere karakter og mer konsentrasjon med aroma av sitrus, steinfrukt og floralitet, med en bredere munnfølelse, balansert av løftende syre og en rik og kalkpreget avslutning.
Vinen er rikere og mer konsentrert i stilen, og kan med fordel lagres seks måneder til et år i kjelleren for å samle seg og få bedre balanse, men vil uten tvil holde godt i fem til åtte år om man liker en mer utviklet karakter på vinen.
Begge disse vinene finnes tilgjengelig i tilleggsutvalget , som betyr at man foreløpig må bestille vinen via Vinmonopolets kundeservice på mail eller telefon.