Article lead
lead
Foto: Iván Kverme

Fem brasserier du må besøke

Keen på fransk? Disse brasseriene i Oslo er verdt et besøk.

Publisert 22. mar.
Lesetid: 3 minutter

Det franske kjøkkenet går aldri av moten. Om du ikke er keen på nyvinninger som trendy bagels, fermentert kål eller sushiburrito, burde du kanskje heller teste et av Oslos beste brasserier. Her får du får ordentlig mat, god stemning og menyer spekket med franske klassikere – hvis du velger riktig sted.

Brasserie France, en god og gammeldags klassiker

En perle midt i Oslo, hvor de fleste matkjennere i hovedstaden har tatt turen. I over 30 år har restauranten eksistert, og det er fortsatt gamle slagere på menyen som løksuppe, snegler, østers, gjøkalvlever, entrecote, tartar og andelår. Tradisjonelt, fransk interiør kombineres med hyggelig og litt konservativt anlagt service rett ved Stortinget.

Helt fransk: Brasserie France. Foto: Iván Kverme

Test entrecóten om du tar turen, som serveres med tomat, aspargesbønner, syltet løk, bearnaise og pommes frites. Og ikke glem dessertvognen. For 245 kroner kommer de trillende med byens mest sjarmerende dessertvogn full av godsaker.

Adresse: Øvre Slottsgate 16, 0157 Oslo

Brasserie Rivoli, operaens nabo

Enten du skal i møte hos DNB, se en utstilling på Munch eller en forestilling i Operaen, trenger du et spisested midt i byen. Vi anbefaler at du tester ut Brasserie Rivoli. Sist Finansavisens anmeldere besøkte spisestedet var konklusjonen klar: En av Oslos beste lunsjer.

Brasserie Rivoli: Om du befinner deg i området rundt Bjørvika, er det hit du burde dra for å spise fransk. Foto: Iván Kverme

Lokalene er mer moderne enn rustikke. Men åpner du menyen ser du at de franske smakene ikke er byttet ut med altfor mange nyvinninger – og maten er rågod. Test tartaren med pepperrot, eggekrem, fritert brødkrumme og syltet rødløk. «Helmaks», ifølge anmelderne ved siste besøk.

Adresse: Operagata 3, 0194 Oslo

Vinland Brasserie i den gamle ambassaden

Da Vinland åpnet i den gamle amerikanske ambassaden i fjor, trillet Lunsjguiden restaurantopplevelsen til terningkast fem. Hit må du dra for å menge deg med finansfolket fra kontorlokalene i Solli- og Aker Brygge-området. Litt vel mange menn i dress kanskje, men dog verdt å besøke på grunn av maten.

I den gamle amerikanske ambassaden: Vinland Brasserie scoret til terningkast fem i Lunsjguiden da Finansavisen besøkte stedet i desember 2023. Foto: Finansavisen

Test løksuppen med sjøkreps, gruyère og brød. En skikkelig fransk klassiker med en vri.

Adresse: Henrik Ibsens gate 48, 0255 Oslo

Lutlaget, en solid nykommer i Bjørvika

Anmelderne ble positivt overrasket da Lutlaget åpnet dørene for et år siden i Bjørvika. Stedet som kaller seg bakeri, pizzeria, brasserie og vinbar kan blant annet by på knallbra fries, og deilig entrecôte servert med café de paris-saus. For ikke å glemme oksetartaren. Test den.

Bonus for ekstra Paris-stemning, takket være et gigantisk mini-Eiffeltårn i midten av lokalet. Husk å titte innom den dedikerte baren i enden av lokalet når dere er ferdigspist.

Adresse: Rostockgata 124, 0194 Oslo

Bankers dessert: Crème brûlée, som servert på Lutlaget. Foto: Finansavisen

Fransk luksus på hjørnesteinen Le Benjamin

Jada, vi vet at dette er en bistro. Men Le Benjamin i bunnen av Grünerløkka er en fransk hjørnestein i hovedstaden. Bare hør på navnet da! Husk å uttale det skikkelig franskt når du forteller dine venner om besøket i etterkant.

Uansett, her får du noe av det beste i kategorien. Bestill à la carte, ta gjerne sjøkreps og gå crazy. Alt på menyen er godt.

Adresse: Søndre gate 6, 0550 Oslo