
Mesterkokk: – Ja, noen har gått midt i måltidet
Gjør deg klar for 50 inntrykk som vil forandre hvordan du ser på fine dining.
Tostjernersrestauranten Alchemist i København kombinerer elementer av kunst, teater, vitenskap, visuell teknologi, aktivisme og gastronomi. Sett av kvelden, for denne opplevelsen kan ta hele syv timer.
– Ja, noen har gått midt i måltidet, forteller Rasmus Munk, som i fjor ble kåret til verdens beste kokk av The Best Chef Awards. Det er ikke en opplevelse for alle – ikke minst fordi det er en av verdens dyreste restauranter. Flere har også følt seg provosert av budskapet Munk formidler.

Hver gang billettene legges ut, skriver så mange som 30.000 seg på venteliste for å oppleve “showet” med 50 inntrykk – de fleste av dem spiselige.
Spis med fingrene
Ytterst ute på Refshaleøen, bak en to tonn tung dør laget i bronse, ligger restauranten som er på alles lepper. Intet naturlig lys slipper inn i bygningen, som er designet for at gjestene skal få inntrykk av et sted utenfor tid og rom.

På eiersiden finner vi, foruten Munk, Lars Seier Christensen, som også eier Geranium, kåret til verdens beste restaurant av The World’s 50 Best Restaurants i 2020. Alchemist ligger pr. nå som nummer åtte på samme liste.
Du blir overvåket, utfordret, og du får uttrykt ditt kunstneriske talent under en helaften på Alchemist. Men mest av alt får du en vidunderlig gastronomisk opplevelse, der du ikke trenger å tenke på hvilken gaffel som skal brukes til hvilken rett – for de aller fleste rettene spises med fingrene.
Utenomjordiske planer
De første munnfullene nytes i salongen. Foreløpig er det meste normalt, hvis man ser bort fra at man nettopp har sett seg selv i en kavalkade av historiske bilder vist i et eget sensorisk rom ved ankomst. På de få minuttene det tar å henge av seg tøyet og bli ønsket velkommen, tas det bilde av deg uten at du aner det, og en film genereres. Sekundet etter at du går ut av rommet, slettes filmen.

Tredje akt av forestillingen foregår i etasjen over. Man går på et usynlig gulv som gir flashback til en av de mer gufne scenene fra Squid Game, men med blikket rettet mot den imponerende vinkjelleren, som inneholder hele 10.000 flasker, gir du deg styrke til å gå videre.

En skyvedør går opp, og domen åpenbarer seg. I “himmelhvelvingen” vises visuell kunst som av og til kan være ubehagelig, men også vakker og stemningsfull. Det er noe futuristisk over det hele.
Det er ikke så underlig at SpaceVIP kontaktet Munk for å arrangere verdens aller første stratosfæriske restaurantopplevelse, som skal finne sted om et års tid. Prislappen for de seks gjestene som skal delta, vil ligge på ca. fem millioner norske kroner pr. person. Men foreløpig må vi nøye oss med retter servert på jorden.

Serverer rett i menneskehode
På Alchemist er de fleste av dem tankevekkende, overraskende og ofte humoristiske, og de kommer med en forklaring. Men Rasmus Munk messer ikke for dem som ikke gidder å høre etter. De ansatte er oppmerksomme og legger merke til hvor mye du tåler å høre – og ikke minst hvor mye du vil spise av de mer provoserende rettene. De har en backup for slikt.

Men for dem som tåler det, må du forberede deg på alt fra et stykke kaninfilet drapert på en replika av en menneskelig brystkasse til flatklemte og sprøstekte kyllinghoder, ekte sommerfugler, (ekte) hjerteformet dessert som inneholder ekte blod og til å slikke en frontrute med insekter.
Noen av rettene er allerede legendariske, som retten “1984”, inspirert av George Orwells fremtidsroman. Her får du servert et stort øyeeple som blant annet inneholder en gelé laget av torskeøye, knivskjell, røkte blåskjell og er toppet med kaviar.
“Tungekysset” er en annen velkjent rett – en tartar av karbonnøytralt oksekjøtt med umoden mango og saltet sitron, plassert på en rosa tunge.
“Food For Thoughts” retter søkelyset på mengden lammekjøtt som konsumeres i Danmark uten at blant annet hjernen brukes. Denne retten serveres i et menneskehode der skalpen fjernes, og en marengs laget av kirsebær fylt med mousse av lammehjerne med kirsebærgelé og en disk av frysetørket hjerne på toppen åpenbarer seg.
Man kan like eller ikke like all symbolikken i rettene, men én ting skal Munk ha: Maten smaker vidunderlig. Og alt smaker så mye bedre med et glass Vega Sicilia til. Den ekstraordinære vinmenyen er verdt å legge merke til.
Sterkt samfunnsengasjement
Forestillingen viser Munks personlige engasjement for veldedighet og sosiale spørsmål, og derfor fremhever historiefortellingen rundt de ulike gastronomiske inntrykkene ofte temaer som sosial ulikhet, dyrevelferd, matsvinn og bærekraft.

I 2022 grunnla Rasmus Munk veldedighetsorganisasjonen JunkFood, der det daglig lages måltid til mer enn 600 hjemløse i Danmark. Foruten dette driver han også Spora, et globalt forskningssenter med fokus på fremtidens mat og teknologi. Også sykehusmat for langtidssyke barn er han involvert i.
Når Munk ser kunstverk han liker, tenker han ofte over hvordan det ville ha smakt. Med “Skrik” av Edvard Munch har han laget en dessert som skal spises i en bestemt rekkefølge. Man starter nedenfra på maleriet og nyter smaker av deilig lakris, safran og sitrus, før man når toppen, som inneholder ren sitronsyre. Det er umulig å holde masken uten å skjære en grimase – litt som med Skrik.

Når du tror det er over, får du utdelt et forkle og skotrekk. Det er klart for fjerde akt, der du blir ført inn i nok et sensorisk rom. Rolling Stones spiller over anlegget, og du får en boks spiselig maling og en kost i hendene. Her kan du uttrykke deg som du vil – og spise direkte fra boksen.
Kaffe, te og petit four nytes i etasjen over domen, som er innredet med behagelige stoler ved peisen. Når man er parat til å forlate åstedet, skjer det via heisen ned til bakkeplan og ut en hemmelig dør i en falsk mursteinsvegg. Når døren går igjen står man der og klør seg i hodet. Man ser ingen dør. Var vi her egentlig?
Priser:
Meny: 5.400 DKK
Vinmeny: 2.000–9.500 DKK
Alkoholfri drikkemeny: 2.000 DKK