Article lead
lead
Tungekyss: Retten, som består av en tartar av karbonnøytralt oksekjøtt fra Eskelyst, umoden mango og salt sitron, serveres på en mennesketunge laget av silikon for å fremkalle enten glede eller ubehag. Tungen er laget av Kapper Creations, et studio som lager rekvisitter til filmbransjen. Foto: Helle Valebrokk

Mesterkokk: – Ja, noen har gått midt i måltidet

Gjør deg klar for 50 inntrykk som vil forandre hvordan du ser på fine dining.

Oppdatert 24. apr.Publisert 24. apr.
Lesetid: 6 minutter

Tostjernersrestauranten Alchemist i København kombinerer elementer av kunst, teater, vitenskap, visuell teknologi, aktivisme og gastronomi. Sett av kvelden, for denne opplevelsen kan ta hele syv timer.

– Ja, noen har gått midt i måltidet, forteller Rasmus Munk, som i fjor ble kåret til verdens beste kokk av The Best Chef Awards. Det er ikke en opplevelse for alle – ikke minst fordi det er en av verdens dyreste restauranter. Flere har også følt seg provosert av budskapet Munk formidler.

Testkjøkkenet: På Alchemist stiller Rasmus Munk og hans team spørsmålstegn ved alt. Hvorfor spiser vi for eksempel ikke juret på kua, slik man gjorde før i tiden? Kan man lage sjokolade av noe annet enn kakaobønner? Foto: Helle Valebrokk

Hver gang billettene legges ut, skriver så mange som 30.000 seg på venteliste for å oppleve “showet” med 50 inntrykk – de fleste av dem spiselige.

Spis med fingrene

Ytterst ute på Refshaleøen, bak en to tonn tung dør laget i bronse, ligger restauranten som er på alles lepper. Intet naturlig lys slipper inn i bygningen, som er designet for at gjestene skal få inntrykk av et sted utenfor tid og rom.

Hjerteslag: Det meste av måltidet på Alchemist foregår i Domen. I taket vises ulike inntrykk som både kan være behagelige og ubehagelige for å forsterke matopplevelsen og skjerpe sansene. Foto: Claes Bech Poulsen

På eiersiden finner vi, foruten Munk, Lars Seier Christensen, som også eier Geranium, kåret til verdens beste restaurant av The World’s 50 Best Restaurants i 2020. Alchemist ligger pr. nå som nummer åtte på samme liste.

Du blir overvåket, utfordret, og du får uttrykt ditt kunstneriske talent under en helaften på Alchemist. Men mest av alt får du en vidunderlig gastronomisk opplevelse, der du ikke trenger å tenke på hvilken gaffel som skal brukes til hvilken rett – for de aller fleste rettene spises med fingrene.

Utenomjordiske planer

De første munnfullene nytes i salongen. Foreløpig er det meste normalt, hvis man ser bort fra at man nettopp har sett seg selv i en kavalkade av historiske bilder vist i et eget sensorisk rom ved ankomst. På de få minuttene det tar å henge av seg tøyet og bli ønsket velkommen, tas det bilde av deg uten at du aner det, og en film genereres. Sekundet etter at du går ut av rommet, slettes filmen.

Proteinbombe: Sommerfugler inneholder dobbelt så mye protein som kylling og oksekjøtt. Rasmus Munk mener dette kan bli en viktig proteinkilde i fremtiden. Sommerfuglene som brukes på Alchemist, avles i drivhus. Når neslesommerfuglen serveres, er den frysetørket og presenteres på en chips laget av grønnkål, persille og spinat. Foto: Helle Valebrokk

Tredje akt av forestillingen foregår i etasjen over. Man går på et usynlig gulv som gir flashback til en av de mer gufne scenene fra Squid Game, men med blikket rettet mot den imponerende vinkjelleren, som inneholder hele 10.000 flasker, gir du deg styrke til å gå videre. 

Verdens beste kokk: Rasmus Munk ble i fjor kåret til verdens beste kokk av The Best Chef Awards. Foto: Soren Gammelmark Photography

En skyvedør går opp, og domen åpenbarer seg. I “himmelhvelvingen” vises visuell kunst som av og til kan være ubehagelig, men også vakker og stemningsfull. Det er noe futuristisk over det hele.

Det er ikke så underlig at SpaceVIP kontaktet Munk for å arrangere verdens aller første stratosfæriske restaurantopplevelse, som skal finne sted om et års tid. Prislappen for de seks gjestene som skal delta, vil ligge på ca. fem millioner norske kroner pr. person. Men foreløpig må vi nøye oss med retter servert på jorden.

Hjerneføde: Lammehjerner kastes som oftest i Danmark i stedet for å brukes som mat. I andre deler av verden anses hjernen som en delikatesse. Denne utfordrende retten serveres i en hjerne laget av silikon og består av en kirsebærmarengs fylt med mousse av lammehjerne og kirsebærgelé, toppet med en frysetørket chips av hjerne. Foto: Helle Valebrokk

Serverer rett i menneskehode

Alchemist er de fleste av dem tankevekkende, overraskende og ofte humoristiske, og de kommer med en forklaring. Men Rasmus Munk messer ikke for dem som ikke gidder å høre etter. De ansatte er oppmerksomme og legger merke til hvor mye du tåler å høre – og ikke minst hvor mye du vil spise av de mer provoserende rettene. De har en backup for slikt.

Overvåket: I løpet av de mange timene du befinner deg på Alchemist vil du oppdage at du blir overvåket. Men blir vi ikke det i den virkelige verden også? Foto: Helle Valebrokk

Men for dem som tåler det, må du forberede deg på alt fra et stykke kaninfilet drapert på en replika av en menneskelig brystkasse til flatklemte og sprøstekte kyllinghoder, ekte sommerfugler, (ekte) hjerteformet dessert som inneholder ekte blod og til å slikke en frontrute med insekter.

Noen av rettene er allerede legendariske, som retten “1984”, inspirert av George Orwells fremtidsroman. Her får du servert et stort øyeeple som blant annet inneholder en gelé laget av torskeøye, knivskjell, røkte blåskjell og er toppet med kaviar.

“Tungekysset” er en annen velkjent rett – en tartar av karbonnøytralt oksekjøtt med umoden mango og saltet sitron, plassert på en rosa tunge.

“Food For Thoughts” retter søkelyset på mengden lammekjøtt som konsumeres i Danmark uten at blant annet hjernen brukes. Denne retten serveres i et menneskehode der skalpen fjernes, og en marengs laget av kirsebær fylt med mousse av lammehjerne med kirsebærgelé og en disk av frysetørket hjerne på toppen åpenbarer seg.

Man kan like eller ikke like all symbolikken i rettene, men én ting skal Munk ha: Maten smaker vidunderlig. Og alt smaker så mye bedre med et glass Vega Sicilia til. Den ekstraordinære vinmenyen er verdt å legge merke til.

Sterkt samfunnsengasjement

Forestillingen viser Munks personlige engasjement for veldedighet og sosiale spørsmål, og derfor fremhever historiefortellingen rundt de ulike gastronomiske inntrykkene ofte temaer som sosial ulikhet, dyrevelferd, matsvinn og bærekraft. 

Burhøns: Kyllingfoten serveres i et bur med proporsjoner tilsvarende de burhøns lever i. Retten består av kylling fra Hopballe Mølle, tilberedt som en kjøttbolle fylt med farsert kylling og reker tilsatt grønn curry. Bollen er tredd på et kyllinglår og glasert med tamarindpaste, friterte fjordreker og potet. Foto: Helle Valebrokk

I 2022 grunnla Rasmus Munk veldedighetsorganisasjonen JunkFood, der det daglig lages måltid til mer enn 600 hjemløse i Danmark. Foruten dette driver han også Spora, et globalt forskningssenter med fokus på fremtidens mat og teknologi. Også sykehusmat for langtidssyke barn er han involvert i.

Når Munk ser kunstverk han liker, tenker han ofte over hvordan det ville ha smakt. Med “Skrik” av Edvard Munch har han laget en dessert som skal spises i en bestemt rekkefølge. Man starter nedenfra på maleriet og nyter smaker av deilig lakris, safran og sitrus, før man når toppen, som inneholder ren sitronsyre. Det er umulig å holde masken uten å skjære en grimase – litt som med Skrik.

Skrik: – Her får dere Skrik malt av den svenske kunstneren Edvard Munch, ler Rasmus Munk idet han serverer desserten. Han vet selvsagt at Munch er norsk, men elsker å spøke med nordmenn som kommer til restauranten. Når Munk ser et kunstverk, prøver han alltid å forestille seg hvordan det smaker. Derfor laget han en dessert av Skrik. Når man spiser den, forstår man meget godt hvordan kokken har tenkt. Vi avslører ikke mer. Foto: Helle Valebrokk

Når du tror det er over, får du utdelt et forkle og skotrekk. Det er klart for fjerde akt, der du blir ført inn i nok et sensorisk rom. Rolling Stones spiller over anlegget, og du får en boks spiselig maling og en kost i hendene. Her kan du uttrykke deg som du vil – og spise direkte fra boksen.

Kaffe, te og petit four nytes i etasjen over domen, som er innredet med behagelige stoler ved peisen. Når man er parat til å forlate åstedet, skjer det via heisen ned til bakkeplan og ut en hemmelig dør i en falsk mursteinsvegg. Når døren går igjen står man der og klør seg i hodet. Man ser ingen dør. Var vi her egentlig?

Priser:
Meny: 5.400 DKK
Vinmeny: 2.000–9.500 DKK
Alkoholfri drikkemeny: 2.000 DKK