
Perfekt pinot til kjølige sommerkvelder
På kjølige sommerkvelder i Norge er det ikke nødvendigvis rosé eller friske hvitviner som frister mest, men faktisk en saftig og ekspressiv pinot noir – gjerne med krydderpreg og tekstur som varmer litt.
En produsent som treffer blink med denne stilen er Storm Wines fra Santa Barbara i California. Her lager Ernst Storm vin med høy presisjon og karakter. Dette er viner som drikker godt nå, og som tåler flere år i kjelleren.
Kystnære vinmarker
Ernst Storm flyttet fra Sør-Afrika til California tidlig på 2000-tallet, og forelsket seg raskt i Santa Barbara. Her fant han stor variasjon i jordsmonnet og mikroklimaet; perfekte forhold for å lage pinot noir med distinkt karakter fra hver enkelt vinmark. I 2006 tappet han sin første årgang under eget navn.
I stedet for å kjøpe vinmarker har han valgt å samarbeide med lokale bønder, med langsiktige avtaler på enkeltparseller som gir ham mulighet til virkelig å bli kjent med hver vinmark.
Pinot noir har alltid vært hovedfokus, men Storm produserer også hvitvin på sauvignon blanc og chardonnay – med samme presise og stedsegne karakter.
Smaksnotater
Storm Santa Barbara County Pinot Noir 2022.
California, Santa Barbera.
Klar og frisk på aroma, med dominerende røde bær, hint av søte krydder fra modning på eik og en lett rustikk, krydret og jordlig karakter som er balansert av den modne frukten. Fine tanniner og lett krydret på ankomst med balansert midt og god lengde.
- Poeng: 89.
- Varenummer: 6882801.
- Pris: 460 kroner.
Storm Wines Presqu'ile Pinot Noir 2021.
California, Santa Maria Valley.
Kjølig årgang som viser kombinasjon av frisk og delikat frukt, friske florale toner, kirsebær og sødmefulle krydder. Saftig og balansert ankomst, med fastere tekstur på midt som sitter lenge i avslutningen. Veldig fin og karaktersterk pinot noir.
- Poeng: 91.
- Varenummer: 15154301.
- Pris: 650 kroner.
Storm Wines Sanford & Benedict Vineyard Pinot Noir 2021.
California, Sta. Rita Hills.
Klar og moden bærfrukt, utvikler seg med hint av kaffe og krydder og avsluttes med finkornede, integrerte tanniner, god dybde på midtpartiet og en lang, krydret avslutning. Gir allerede mye i dag, men kan med fordel legges i kjelleren i tre til ti år for ytterligere balanse og integrasjon av eikenotene. 450 flasker produsert.
- Poeng: 93.
- Varenummer: 15154201.
- Pris: 740 kroner.
Storm Santa Barbara Chardonnay 2022.
California, Santa Barbera. (Hvitvin)
Fin intensitet på nese, med lett reduktiv karakter. Frisk og energisk med steinmineralitet, underliggende moden, lett tropisk frukt som er balansert av en mineralsk, frisk karakter og presis syre. Fast ankomst som beveger seg inn i en smør og nøttepreget karakter og lang avslutning. Flott chardonnay som kombinerer et kjølig uttrykk fra «den gamle verden» og dybde og konsentrasjon fra «den nye verden». Modnet på 25% ny fransk eik.
- Poeng: 90.
- Varenummer: 18343501.
- Pris: 460 kroner.
Vi har fulgt produsenten siden vi først kom over disse vinene i 2016-årgangen. De har alltid vært av topp kvalitet, men vi har merket oss et tydelig løft for hver eneste årgang. Med andre ord er dette en produsent som er verdt å følge med på i årene fremover.

Santa Maria Spice
Vinene kommer fra Santa Barbara County, men uttrykket varierer med de store klimatiske og geologiske forskjellene innad i området.
I Santa Maria Valley, der vineriet ligger, er det kjølig og tåkete. Vinmarkene ligger bare syv–åtte kilometer fra havet. Den kjølige påvirkningen gir viner med lys og klar frukt, florale toner og det Ernst omtaler som «Santa Maria Spice»; en miks av kanel, nellik og sandeltre.
Et godt eksempel er Presqu’ile Pinot Noir 2021. Vinen er tydelig preget av den kjølige beliggenheten, med aromatisk duft av rød bærfrukt og et delikat krydderpreg. Den er saftig og innbydende på smak, men strammer til fra midten med tydelige, fine tanniner. Denne drikker godt allerede nå, og passer utmerket til det meste av kjøtt på grillen. Den faste teksturen og konsentrasjonen gjør også at den tåler flere år i kjelleren.
Mørkere toner fra Sta. Rita Hills
Lenger sør, i Sta. Rita Hills, får vinene en annen karakter. Her er det mer leire i jordsmonnet og brattere skråninger med nordvendt eksponering. Det gir pinot noir med mørkere frukt, mer struktur og fastere tanniner.
Herfra kommer produsentens nyeste tilskudd i porteføljen, fra en av de mest kjente vinmarkene i Santa Barbara: Sanford & Benedict. Vinmarken, plantet på 1970-tallet, regnes som en av de første virkelig store i området. Ernst produserte sin første årgang her i 2020. I 2021 ble det kun laget 450 flasker, og han mener selv at han fortsatt arbeider med å forstå vinmarkens fulle potensial.
Vinen åpner med klar bærfrukt, utvikler seg med hint av kaffe og krydder og avsluttes med finkornede, integrerte tanniner, god dybde på midtpartiet og en lang, krydret avslutning. Dette er en vin som allerede gir mye i dag, men som med fordel kan legges i kjelleren i tre til ti år for ytterligere balanse og integrasjon av eikenotene.
Presisjon uten oppskrift
I kjelleren jobber Ernst etter tydelige prinsipper, men uten en fast oppskrift. Han har alltid inkludert en viss andel stilker under vinifikasjonen for å tilføre tekstur og aromatisk kompleksitet, men andelen tilpasses fra vinmark til vinmark, og er redusert betraktelig i flere cuvéer de siste årene.

Ekstraksjonen holdes moderat, og han jobber skånsomt for å bevare en frisk og klar frukt. Vinene lagres lenge. Som oftest i 15–16 måneder på franske eikefat – med moderat bruk av ny eik, som sjelden overstiger 20 prosent.
California og Norge
Selv om rundt 90 prosent av produksjonen selges i California, har vinene altså funnet veien til Norge, nærmest ved en tilfeldighet. Et anbud i 2016 ledet til kontakt med importøren, og siden har flere enkeltviner kommet til landet i små kvanta. Enkeltvinmarksvinene er tilgjengelige i den friske og kjølige 2021-årgangen, men vil nå gradvis erstattes med den rikere og mer åpne 2022-årgangen.